hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Eltévedt a mentő, meghalt a beteg

Húsz perc helyett egy óra alatt ért ki a mentő, a beteg meghalt. A mentőszolgálat elismerte, hogy hibáztak. Hogy ki és hogyan, azt még vizsgálják. Állítólag a GPS tévesztett - írja a Kapos.hu.

Húsz perc helyett, egy óra alatt ért ki a mentő a hétvégén Somodorpusztára egy gyomorvérzéses beteghez. Már nem tudták újraéleszteni. Az ügyben a kaposvári mentőállomáson belső vizsgálat indult. A vizsgálat eredményéről az országos mentőszolgálatnál érdeklődtünk. Három nap után elismerték a hibát, de még nem tudni ki volt a vétkes.

- Most meséli az anyja, hogy mi történt. Állítólag későn jöttek ki a mentők - mondja Orsós Csaba, az áldozat szomszédja.aki a szombaton éjjel elhunyt 43 éves férfiról mesél. A mentők már nem tudták újraéleszteni, pedig az esetkocsi után rohammentő is érkezett a helyszínre. A férfi már este rosszul volt, de nem akart a mentőknek szólni. Édesanyja hívta a mentőket éjjel kettőkor.

- Barna vért, vagy mit hányt. Már este 8 órakor. Akkor még tudott beszélni, meg a torka is fájt. Azt mondta: anya, ne hívd a mentőket! Annyira félt - meséli édesanyja.

Az idős asszony nem okolja a mentőket a fia halálért. - 10 percig élesztették, de nem...Sajnos nem... - tette hozzá.

A mentőautónak mintegy 20 perc alatt kellett volna megtennie a nagyjából 25 kilométeres távolságot. Ehelyett egy órába telt, amíg a helyszínre ért. A kaposvári mentőállomás vezetője, Németh Géza kérdésünkre elmondta: belső vizsgálat indult az ügyben, hogy megállapítsák, mi történt. De kamera elé nem akart állni, sem részleteket elárulni.

A lap megkereste az országos mentőszolgálat sajtószóvivőjét, Győrfi Pált. E-mailben adott válaszában megerősítette: valóban 60 perc alatt érkeztek a helyszínre az előírt 20-25 perc helyett. Azt írta: a késés oka valószínűleg az volt, hogy egy ideig rossz irányban haladtak a GPS-készülékük hibás útvonaljavaslata miatt.

A közleményben az is áll: hasonló esetről, vagyis GPS használatával összefüggő útvonaltévesztésről eddig nem volt tudomásuk. Az eset további részleteit, a felelősség kérdését, a hibás készülékhasználatot, és az útvonaljavaslat ellenőrzésének elmulasztását a jelenleg is folyó vizsgálat fogja tisztázni.

Az OMSZ válasza

„Valóban riasztották a mentőket Somodorpusztára október 2-án hajnalban. A beteget a kiérkező mentőegység igen rossz állapotban találta, ezért megkezdte az életmentő ellátást és segélykocsit kért. A beteg állapota az erőfeszítések ellenére tovább romlott és végül a helyszínen életét vesztette.

A vizsgálat tárgyát az első mentőegység elvárhatónál hosszabb helyszínre érkezési ideje képezi. A földrajzi távolság alapján a helyszín Kaposvárról általában 20-25 perc alatt elérhető, ezúttal azonban a kiérkezés 60 perc alatt valósult meg. Valószínűsíthető, hogy a mentőegység jóhiszeműen ugyan, de egy ideig rossz irányba haladt, melynek oka az általuk, éppen a leggyorsabb útvonal megválasztásának érdekében használt GPS hibás útvonal-javaslata volt. A tévedést észlelve útvonalukat módosították, de így lényegesen hosszabb utat tettek meg lényegesen hosszabb idő alatt.

A GPS készülék nincs rendszeresítve az OMSZ járművein. Sok kocsiban alapítványi beszerzésű, adományokból kapott, vagy saját tulajdonú készülékek segítik a gépkocsivezető munkáját. Hasonló esetről (GPS használatával összefüggő útvonaltévesztés) eddig nem volt tudomásunk. Az eset további részleteit, a felelősség kérdését (hibás készülékhasználat?, útvonaljavaslat ellenőrzésének elmulasztása?, stb.) a jelenleg is folyó vizsgálat fogja tisztázni.”

Győrfi Pál

kommunikációs és pr igazgató

Országos Mentőszolgálat

(forrás: Kapos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés