hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Elszigeteltség helyett Bálint-csoport

A háziorvosok magára hagyottságát kívánják feloldani a Bálint-csoportok, a legújabb budapesti szervezet elnökével a mok.hu beszélgetett.

A Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság budapesti háziorvosoknak szervezi a csoportot, amelynek vezetőjével, dr. Dobó Katalin háziorvos-belgyógyász-pszichoterapeutával a mok.hu beszélgetett.

- Kifejezetten csak háziorvosoknak segít ez a módszer?
- Bár Bálint Mihály valóban velük és nekik dolgozta ki, ma már az orvoslás különböző területein működnek ilyen csoportok, sőt, olyan szakmai területeken is, ahol a kliens-segítő kapcsolat a munka fontos részét képezi. Ilyen terület a pedagógia, a tanácsadás, a szociális munka, az idősek-betegek ápolása, a jog, a humán erőforrások. Ezekben a munkákban a legfontosabb ugyanis a kiégés megelőzése, amelynek a Bálint-csoport az egyik leghatékonyabb módszere.

- Nyilván nehéz kézzelfogható eredményekről beszélni, de ha mégis van ilyen, említene néhányat?
- Nagyon sok olyan praxis működik, ahol egy négyórás rendelési időben akár 60-80 beteg is megfordul. A tapasztalatok alapján azzal, hogy a Bálint munka hatására javul az orvos-beteg közötti kapcsolat, a beteg lelkére, érzéseire, kapcsolataira is figyelmet fordít az orvos, csökken a rendelőkben a forgalom. Az is egyértelmű, hogy azok, akik részt vesznek a Bálint-csoport munkájában, szakmailag hatékonyabbnak érzik magukat, és két év után a személyiség pozitív változását is megtapasztalhatják magukon.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés