hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Elszalad a gyógyszerkassza

Jó eséllyel az eredetileg tervezettnél többet kell gyógyszerár-támogatásra fordítania idén az egészségbiztosítónak - írja a Népszabadság. Az egészségügyi kormányzat több intézkedése, például az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése, az orvosok vényírási szabályainak enyhítése okozta túlköltést a betegek fizethetik meg.

Az év első hét hónapjában 200 milliárd forintot költött az egészségbiztosító gyógyszerek támogatására, a várható kiadás év végére körülbelül 340 milliárd forint. A költségvetés bonyolult felépítése, a gyógyszerellátás szereplőinek bürokratikus és tervezhetetlen befizetési kötelezettségei, a kedvezmények nehezen átlátható rendszere, valamint a nehezen jósolható hatású intézkedések eredményeként még augusztus végén sem mondható meg nagy bizonyossággal, hogy mit fog hozni az év vége a gyógyszerkasszában – mondta a lapnak Molnár Márk, a Corvinus Egyetem kutatója.

A szakember szerint, noha az év elején, márciusig a tervezettnél kevesebbet költött – havonta 25-26 milliárdot – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), de az utolsó négy hónapban meglódulni látszanak a kifizetések, melyek havi összege már 30 milliárd körüli. Ha ez a „megugrás” nem átmeneti, hanem trendszerű, akkor az év második fele „többe fog kerülni” az elsőnél, vagyis elszalad a kaszsza. Ezt erősíti, hogy míg korábban nyáron viszonylag kevés gyógyszert használtak a magyarok, az idén viszont nagy összegű támogatást utal a biztosító.

Molnár Márk szerint a kiadások tartós növekedéséhez részben az is hozzájárulhat, hogy idén februárban, illetve júliusban több nagy értékű gyógyszer kapott társadalombiztosítási támogatást. Az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése után csak a gyógyszercégek önmérséklete szabhat gátat a piaci promóciónak.

Tovább növelheti a kassza kiadásait az is, hogy az egészségügyi kormányzat bejelentette, megszünteti az orvosok költséghatékony gyógyszerrendelését ösztönző rendszert. Júliustól már elmaradt a gyógyszerkiadásokat csökkenteni hivatott folyamatba épített ellenőrző mechanizmusok bevezetése. Ha az év utolsó öt hónapja nem átlagos forgalmú lesz, hanem az utolsó ismert hónapok kiadásával egyezik majd, úgy a teljes évre vonatkozó kifizetés megközelítheti a 350 milliárdot is.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés