hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Elsöpörheti a rezsiemelés a praxisok felét

A Háziorvosok Online Szervezete szerint a praxisok fele kerülhet bajba, ha nem kap önkormányzati segítséget, hangzott el az RTL Híradóban.

Bélteki Béla nyíregyházi háziorvos szerint a háziorvosok próbálkoznak: igyekeznek jó alkupozícióba kerülni a polgármesteri hivatallal, „másrészt mindenki tőle telhetően spórol, harmadrészt próbál önerőből korszerűsíteni” – fogalmazott.

Itt még nem tudják, mennyivel nőnek a költségek, az egyik budapesti rendelő viszont már kapott egy kalkulációt a kerületi vagyonkezelőtől, ami az RTL Híradóhoz is eljutott. Az érintett praxisnak októberben több mint 17-szeresére nő a fűtési költsége tavaly áprilishoz képest. A vagyonkezelő szerint jövőre 4,6 millió forintos költségnövekedésre kell számítania az érintett rendelőnek tavalyhoz képest.

A Háziorvosok Online Szervezete szerint a magyarországi háziorvosi rendelők fele kerülhet hasonló helyzetbe. 3000 olyan praxis van ugyanis az országban, amely saját pénzből gazdálkodik, és piaci áron kapja az energiát. Ők segítség nélkül várhatóan képtelenek lesznek kigazdálkodni a rezsit – mondja Békássy Szabolcs, a szervezet alapítója.

Nagyjából 10-15-szörös rezsinövekedéssel számolnak, ami egy-egy praxis esetében akár 700-800 ezer forintos költségnövekedést is jelenthet havonta. 

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, Gémesi György szerint az önkormányzatoknak annyi tartalékuk sincs már, hogy a saját tulajdonukban álló rendelőket és intézményeket fenn tudják tartani „a brutálisan megemelkedett energiaárak” mellett. Így azt várják, hogy a kormányzat segítse a településeket.

A kormány a Híradóval azt közölte: külön-külön vizsgálják majd a nagyobb önkormányzatok helyzetét, az erre kijelölt miniszteri biztos ennek alapján nyújt be javaslatot a kormánynak. Céljuk, hogy továbbra is biztosítsák a legfontosabb közszolgáltatások működését.

(forrás: RTL Klub)
hirdetés

Könyveink