hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Elsőként mesterséges intelligencia figyelmeztetett a járványra

A kanadai BlueDot már aznap jelezte a járványt, amikor Vuhanban bejelentették az első feltételezett eseteket, méghozzá egy mesterséges intelligencia által hajtott algoritmus segítségével, írja az Index. A BlueDot ráadásul nemcsak a járványról értesült rekordsebességgel, hanem azt is helyesen jósolta meg, hogy a vírus merre terjed majd tovább Vuhanból.

Egy fertőző betegségekre és közegészségügyre specializálódott doktor, Kamran Khan végignézte, ahogy a kétezres évek elején tomboló SARS-járvány megbénítja a kórházakat, a dolog pedig olyan mély nyomot hagyott benne, hogy elhatározta: kitalál egy módszert, amivel hatékonyabban lehet nyomon követni a betegségeket. Ennek nyomán 2008-ban létrehozott egy tudományos kutatóprogramot BioDiaspora néven, és elkezdte vizsgálni, hogyan köti össze a világ lakosságát a kereskedelmi repülés. A projekt keretében sikerült előrejeleznie a 21. század első nagy influenzajárványának terjedését, 2012-ben pedig az angol hatóságokkal közösen keresték azonosították be a londoni olimpia járványügyi kockázatait.

Az igazi áttörés végül 2014-ben jött el, amikor a cég egy nagyobb tőkeinjekciót követően felvette a BlueDot nevet, majd nem sokkal később több milliárd útiterv elemzésével sikeresen jósolta meg, hogy az ebola hogyan és mikor fog kijutni Nyugat-Afrikából. Később a Brazíliából kiinduló Zika-vírus esetében sem fogtak mellé, és a kockázatelemzési modelljeikkel fél évvel azelőtt figyelmeztettek egy floridai járványra, hogy az kitört volna.

A BlueDot egy mesterséges intelligencia által hajtott algoritmust használ, ami természetes nyelvi feldolgozást és gépi tanulást alkalmazva fésül át híradásokat 65 nyelven, majd ezekhez hozzáveszi a repülési információkat, és az állatok körében pusztító járványok adatait is. Ennek az eredménye, hogy jó közelítéssel előre tudja jelezni a járványok kitörését és terjedését. Az algoritmus figyelembe veszi a különféle blogokat és fórumokat, a közösségi médiát azonban nem, Khan szerint ugyanis az itt megjelenő adatok nem elég megbízhatóak az elemzéshez.

Khan kiemelte, hogy a folyamatosan fejlődő algoritmus képes különbséget tenni egy Mongóliában kitörő anthrax-járvány és az Anthrax nevű thrash metál zenekarról szóló hírek között, de az átfésült adatokat azért emberi epidemiológusok is elemzik. Ha a szakemberek úgy látják, hogy a levont következtetések tudományosan megállják a helyüket, a BlueDot már küldi is a jelentést minden partnerének a közelgő járványról. A cég a nagyközönséggel egyelőre nem osztja meg az adatait, de az alapító elmondta, hogy dolgoznak ennek megvalósításán.

További részletek az Index cikkében

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!