hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyítás

Elsőként ért célba a Vöröskereszt segítsége a földrengés sújtotta Haitin

A világszervezet riadólánca ismét jól vizsgázott, a csapást követően alig pár óra alatt a helyszínen voltak a Haiti Vöröskereszt munkatársai, akik folyamatosan segítik a sebesült és hajléktalanná vált embereket. A Magyar Vöröskereszt katasztrófa-számlájára eddig 2,3 millió forintnyi felajánlás érkezett.
A nagy földrajzi távolság miatt a Magyar Vöröskereszt arra vállalkozott, hogy csatlakozik a nemzetközi adománygyűjtő kampányhoz. Az adományokat a szervezet – a Nemzetközi Vöröskereszt révén – a megfelelő helyre eljuttatja, hogy a helyszínen, a lehető legjobban lehessen felhasználni. Az igények ugyanis óráról órára változnak.
 
Az adománygyűjtő akcióhoz Vác Város Önkormányzatának képviselőtestülete is csatlakozott. A helyi képviselők ugyanis – a felhívásról értesülvén – azonnal 1 millió forintot ajánlottak fel. Ígéretük szerint a jövő héten kezdődő ökomenikus imahét alkalmával az egyházak között is gyűjtést rendeznek, amelyből várhatóan további 150 ezer forint gyűlhet össze. Az adományt Tomori Pál, Vác Város Önkormányzatának képviselője Selymes Eriknek, a Magyar Vöröskereszt főigazgatójának adta át jelképesen. „A döntést követően az önkormányzat Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság a tegnapi nap folyamán 14 választókörzeti képviselői keret terhére biztosította.” – mondta Tomori Pál.
 
Tore Svenning, a Nemzetközi Vöröskereszt Európai Zónairodájának tanácsadója a Haitiban tapasztalható katasztrófahelyzetről adott részletes tájékoztatójában kifejtette, hogy az azonnali segítségnyújtás mellett folyamatosan mérik fel az igényeket, melynek segítségével a tényleges szükségletek szerint oszthatók el a segélyszállítmányok. Már több mint 20 nemzet vöröskeresztes társasága tevékenykedik a térségben, és mobil kórházakat, gyors reagálású egységeket telepítettek. Tore Svenning elmondta, hogy első lépésben 500 ezer svájci frankot utaltak a katasztrófasújtotta övezetbe, melyből mintegy 20 ezer családot (körülbelül 100 ezer kedvezményezettet) képes ellátni a segélyszervezet. Az első felmérések alapján a kutató-mentőcsapatokra, orvosi ellátásra, élelmiszerekre, és elsősegély-készletekre, valamint az ivóvízellátásra a legnagyobb az igény. Mindezek ellenére a készpénz felajánlása jelenti a legnagyobb segítséget, hiszen ez a leggyorsabb és a leghatékonyabb támogatási mód.
 
Tore Svenning utalt arra, hogy a Vöröskereszt megalakítása óta 170 földrengés utáni mentési és ellátási munkában nyújtott segítséget, de az utóbbi 9 évben jelentősen megszaporodott az ilyen jellegű feladatok száma. 
 
Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója kiemelte, hogy az állami támogatás az évek során drasztikusan csökkent, jelenleg a hazai legnagyobb és legrégebbi segélyszervezet reálértéken 2010-ben a 2000. év pénzeszközeinek egyötödével kénytelen gazdálkodni. Ennek megfelelően – az Indonéziai segélyakció után – a szervezetnek gyakorlatilag nem maradt pénze, hogy a Haitin pusztított földrengés károsultjain azonnal, saját forrásból segítsen. A segélyfelhívásra azonban a társadalom megmozdult és eddig 1,3 millió forint érkezett a Magyar Vöröskereszt katasztrófaszámlájára, a Váci Önkormányzat 1 milliós felajánlása révén jelenleg 2,3 millió forint áll rendelkezésre. Selymes Erik mindemellett reméli, hogy az akció végén 10 millió forinttal segíthet Magyarország segítőkész lakossága a Haitin pusztító földrengés áldozatain.
 
Az Amerikai, a Francia, a Spanyol és a Kanadai Vöröskereszt állandó delegációt működtet Haitin, valamint a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) 11 munkatársa indult el Genfből Port-au-Prince-be. A csapat tagjai között mérnök, sebész, a katasztrófák során egymástól elszakadt családtagok egyesítésében jártas keresőszolgálati munkatárs, továbbá logisztikai, biztonsági és számítástechnikai szakember található. 
 
A Nemzetközi Vöröskereszt jelentése szerint a legnagyobb gondot az ivóvíz, gyógyszer- és élelem-készletek drámai és folyamatos csökkenése okozza. A Nemzetközi mellett az Amerikai Vöröskereszt gyors reagálása tette lehetővé a lakosság ellátását az ivóvíz- és gyógyszerkészletek pótlása révén. A Nemzetközi Vöröskereszt közeli, Panamában létesült Katasztrófa-raktárából már megkezdődött a segélyek szállítása.
 
Földrengés Haitin
A Richter skála szerinti 7,3-es erősségű földrengés sújtotta Haitit kedden, melyet 20, további pusztítást okozó utórengés követett. Kormányzati épületek, köztük az elnöki palota is összeomlott. A Haiti Vöröskereszt központja, amely a Federáció irodáinak is otthont ad, valamint az ENSZ épületei súlyos károkat szenvedtek, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) Delmasban található épülete, valamint a Francia és a Kanadai Vöröskereszt által használt épülete épségben maradt.

Bár a halottak, sebesültek, hajléktalanná vált emberek számáról és az anyagi károkról, még nincs hivatalos információ, a becslések szerint a hatalmas földrengés közel hárommillió embert érinthetett. Nincsenek menedékhelyek, az emberek összeomlott házaik közelében az utcákon tartózkodnak, ahol tömeg van és nagyon feszült a helyzet. A főváros két legfontosabb kórháza közül az egyik összedőlt, és két Turgeau-i kórház is összeomlott. A többi kórház zsúfolásig megtelt sebesültekkel.

Turgeau, Pakot és Canape Vert térségében tönkrementek a villany, telefon és vízvezetékek. Az utak is romba dőltek. Kiszolgáló személyzet és biztonsági kapacitás hiányában a repülőtér működése sem zavartalan. A legégetőbb szükségletek a túlélők felkutatása, sürgősségi egészségügyi ellátás, tiszta víz biztosítása, sürgősségi szálláshelyek kialakítása és logisztika segítség.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés