hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Előrelépés az önként vállalt túlmunkával kapcsolatban

Az kórház-főigazgatóság és az orvosszakszervezet abban egyezett meg, hogy 12 óra után nem 70, hanem 105 százalék a hétköznapi ügyelet díjazása.

A fizetési besorolások egységesítése, az ügyeleti díjazás és az önként vállalt túlmunka részletszabályozása is szóba került az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) találkozóján. A tárgyalás résztvevői az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény utóhatásait is érintették.

A MOSZ február elején kezdeményezte először az egyeztetést, a most létrejött találkozót fontos lépésként értékelik, és úgy látják, az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről van szándék a javaslatok befogadására, valamint az érdemi szakmai együttműködésre, fogalmazott a szervezet alelnöke. Tóth Judit Mária egy friss megállapodásról is beszámolt az InfoRádiónak.

A legfontosabb, ami most tisztázásra került, az az önként vállalt túlmunka, a 12 órán túli munkavégzés kérdése. Abban sikerült a feleknek egyetérteniük, hogy a 12 órán felüli díjazást – amennyiben valakinek van önként vállalt túlmunka szerződése –, minden esetben egy 50 százalékkal emelt pénzzel kell kifizetni, vagyis 12 óra után nem 70, hanem 105 százalék egy hétköznapi ügyelet díjazása.

A MOSZ reméli, hogy mindez rövid időn belül írásos utasítás formájában is meg fog jelenni.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink