hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Szellemes megoldás, aminek nyomán jöhet a per os inzulin

Hogyan lehet átjuttatni az inzulint a gyomor mostoha környezetén? Kínai kutatók egy szellemes megoldással álltak elő, amelyről az Mfor ír.

Még ha sikerül is a gyomor mostoha körülményein átjuttatni az inzulint, a hormon passzív felszívódására várni nem túl megbízható módszer, márpedig a cukorbetegeknek biztosnak kell lenniük abban, hogy az inzulin gyorsan és a megfelelő mennyiségben jut be a véráramba.

Kínai kutatók azonban egy mindkét problémára megoldást ígérő módszert fejlesztettek ki, és ezt sikerrel próbálták ki patkányokon is. A két nehézséget igen ötletesen hidalták át: olyan apró, nagyjából 3 milliméter hosszú tablettákat készítettek, amelyet keményítőoldattal vontak be. Ez a bevonat megvédte a tablettákat a gyomorsavtól, így azok eljutottak a vastagbélbe, és csak ott bomlottak le.

Itt jött a második trükk: a tabletta belsejét ugyanis inzulintartalmú oldattal és liposzómaréteggel bevont szódabikarbónával összekevert magnézium-mikrorészecskék alkották. Amikor a tabletta lebomlott, a magnéziumrészecskék vízzel reakcióba lépve hidrogéngáz-buborékok sorát hozták létre, amelyek mikromotorként működve a részecskéket a bélnyálkahártyához juttatták, hogy ott inzulintartalmuk felszívódhasson.

A patkányokon végzett kísérletekből az derült ki, hogy a tabletták segítségével bejuttatott inzulin jelentősen, több mint öt órás időtartamon keresztül csökkentette az állatok vércukorszintjét. A csökkenés majdnem olyan mértékű volt, mintha injekcióval juttatták volna be az inzulint az állatok szervezetébe. A kutatók ugyan a kísérletről kiadott tanulmányukban leszögezik, hogy további munka szükséges ahhoz, hogy a módszer emberi páciensek esetében is biztonsággal használható legyen, de azt is hangsúlyozzák, hogy ez egy „kézzel fogható előrelépés” korábban csak injekciós formában alkalmazható gyógyszerek szájon át bevehető formáinak kifejlesztése felé.

De nem csak a kínai kutatócsoport foglalkozik az inzulin szájon át bevehetővé tételével. Egy néhány hónappal ezelőtt közzétett másik tanulmányban a kanadai British Columbia-i Egyetem kutatói máshogy igyekeznek kikerülni a gyomorsav okozta problémát: ők nem arra törekednek, hogy az inzulin valahogy túlélje a gyomor jelentette veszélyt, hanem azt találták ki, hogy a tabletta el se jusson a gyomorig.

Az ő tablettájuk arra van tervezve, hogy a szájüreg nyálkahártyájának megfelelő részein, például a fogsor és az ajkak belső része közé szorítva oldódjanak fel. Elképzeléseiket ők is patkányokon tesztelték, és arra jutottak, hogy a tabletta inzulintartalmának nagyon jelentős része a megfelelő helyre kerül ezen a módon, számol be a kutatásokról az Mfor.

(forrás: Mfor)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink