hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ellenőrzött fertőzések

Becslések szerint Magyarországon évente 200–250 ezer beteg kap valamilyen fertőzést kórházi kezelése során, és 1–2 százalékuk bele is hal abba. A Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa, dr. Böröcz Karolina azt mondja, a becslésnél a nemzetközi adatokat vették alapul, amelyek szerint a kórházban kezelt betegek – itthon évente kb. 2,5 millió ember – átlagosan 5–10 százaléka szenved el nosocomialis fertőzést, és 1 százalékuk nem is éli túl.

Pontos képünk azonban nincs a hazai helyzetről, Magyarországon ugyanis – jóllehet régóta, de – csak a kórházi járványokra vonatkozik bejelentési kötelezettség. Ezeket az OEK gyűjti, elemzi és megjelenteti szakmai hetilapjában, az EPINFO-ban. Ezek az elemzések minden alkalommal leszögezik: az, hogy növekszik a bejelentett járványok száma, nem azt jelenti, hogy romlik a kórházakban a higiénés helyzet, hanem azt, hogy mind több intézmény szolgáltat adatot – fogalmaz a főorvos.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HAIMAN ÉVA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés