hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Ellenáll a fejtetű a forgalomban lévő irtószereknek

Német kutatók bebizonyították, amit a kétségbeesett szülők és a jelenséget kezelő gyerekorvosok már rég sejtettek: a vegyi fejtetűirtás azért mond oly sokszor csődöt, mert a vérszívók génmutációval rezisztensekké váltak a jelenlegi irtószerekkel szemben.
A kieli orvosi egyetem kutatói 2000, három és tizenkét év közötti gyermeket vizsgáltak meg. Nem egészen négy százalékuknál találtak tetveket. A kutatást vezető bőrgyógyász, Regina Fölster-Holst szerint az összes azonosított élősködőnél ugyanaz a génmódosulás volt észlelhető, amely történetesen rezisztenssé tette őket a piretrin nevű rovarirtószerrel szemben – írja a Die Welt  német lap internetes kiadása.
 
A forgalomban lévő tetűirtók a krizantémból nyert piretrin hatóanyagon, illetve mesterségesen előállított piretroidokon, a permetrinen vagy alletrinen alapulnak. A szerek a tetvek idegrendszerét teszik tönkre, pusztulásukat okozva ezzel.

„Még korai a molekuláris genetika eredményét a gyakorlatra is ráhúzni. A következő lépés olyan klinikai kutatások elvégzése lesz, amelyek a már használatban lévő szereket összehasonlítják az újonnan kifejlesztettekkel, például szilikonolajokkal. Ezek az úgynevezett dimetikonok lezárják a tetvek légzőnyílásait, így azok megfulladnak” – magyarázta Fölster-Holst.

Irtószertől függetlenül a szülőknek ajánlott az érintett gyerekek haját sűrű fogazatú tetűfésűvel rendszeresen átfésülni, hogy az élősködők petéit is eltávolítsák – tanácsolta a kutató. Az olyan fifikák, mint a forró hajszárítózás, szauna, illetve olívaolajas vagy majonézes kencézés azonban jottányit sem ártanak a tetűnek.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés