hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Eljárás az orvosi kamara ellen

Törvényességi felügyeleti eljárást kezdett a Magyar Orvosi Kamara ellen a nemzeti erőforrás miniszter, mert a köztestület belépési díjat kér a visszalépő tagoktól – erősítette meg a Népszabadság információját az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

Az orvosi kamara a kötelező tagság visszaállítása címén ugyanis 3000 forint regisztrációs díjat szed tagjaitól. Ennyire olcsón csak azok úszhatják meg, akik május 31-ig belépnek a köztestületbe, egyébként 6000 forint a tagfelvétel. Az eljárást több orvos is nehezményezte: nem értik, miért kell a tagdíjon felül még külön belépési díjat is fizetniük.

Az orvosok értetlenségén túl van egyéb probléma is a regisztrációs díjjal. A szakmai kamarák tagfelvételi eljárása közigazgatási, hatósági procedúra, csak akkor szedhető bármilyen címen pénz, ha azt külön jogszabály írja elő. Ilyen pedig egyelőre nincs. A kamarai vagy egyéb törvény sem ad felhatalmazást az egészségügyért felelős miniszter számára a díj megállapítására, így ezért nem is lehet pénzt szedni a kamarába visszalépő orvosoktól. Azaz, aki már befizette, annak visszajár az összeg.

A felügyeleti eljárásról Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, mint mondta: csak a Népszabadságtól hallott, ő még nem találkozott a miniszter úr hivatalos levelével. Hozzátette: a regisztrációs díjról a kamara márciusban módosított tagdíj szabályzata rendelkezik. A testület pedig ennek alapján jár el – zárta rövidre a beszélgetést.

Április végén a Magyar Gyógyszerész Kamara budapesti szervezeténél pattant ki hasonló ügy. A budapesti területi szervezethez tartozó gyógyszerészektől kértek 9000 forintos egyszeri belépési díjat. Lapunknak Horváth Tamás elnök azt mondta: kérték a budapesti szervezet vezetőit, hogy rendezzék a visszás helyzetet, oldják meg a problémát.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés