hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Elit iskola lesz az OPNI-ból

A volt pszichiátriai intézet területét kapja meg a Közép-európai Oktatási Alapítvány közpénzből induló tandíjas középiskolája, írja a hvg.hu.

A Közép-európai Oktatási Alapítvány kapja meg a 2007-ben bezárt egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területének 18,3 hektáros részét – derül ki a hvg.hu szerint a jövő heti parlamenti szavazásokat előkészítő törvényalkotási bizottság javaslatából.

Az új elit középiskolára nem lesz érvényes a nemzeti köznevelési törvény, viszont már az alapításához 2 milliárd forintot kap, méghozzá a közpénzek kimentésének legújabb eszközével, egy közérdekű vagyonkezelő alapítvány keretében. Az iskola fizetős lesz, a tandíj mértékét a fenntartó alapítvány kuratóriuma állapítja meg dollárban vagy euróban. A törvényjavaslat ugyanakkor megengedi, hogy szociális és egyéb méltányolható okból a tanulók tandíjmentességet kapjanak, vagy mérsékeljék a tandíjukat, miközben az iskola ösztöndíjprogramokat is működtethet.

A kormány eredeti javaslata az elhelyezésről nem szólt, az egykori Lipótmezőn található terület átadása a Hende Csaba vezette törvényalkotási bizottság saját kezdeményezése.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink