2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Elhunyt dr. Palik Imre

Eltávozott közülünk a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet legidősebb, haláláig aktív kollégája, közli portálján az intézmény.

Dr. Palik Imre 1962-ben került az Országos Kardiológiai Intézetbe. Ahhoz az első generációhoz tartozott, akik még Gottsegen György professzor tanítványaként kezdték meg orvosi pályafutásukat. Egész életét itt töltötte, 82 évéből 58 éven át volt munkatársainak mindig segítőkész kollégája, megszámlálhatatlan sok beteg orvosa, az Intézet életének, sorsának alakítója, nem egyszer – nehéz időkben is – okos, megfontolt vezetője.

Az idő, amelyben pályáját kezdte, az Intézet kibontakozásának ideje volt. Gottsegen György, az Intézet alapító professzora ismerte fel azt, hogy az új kardiológia lényege a szoros térbeli és interdiszciplináris együttműködés lesz, és ehhez megfelelő intézmény keretei között – megfelelő feltételeket kell biztosítani.

Szakmai programjának klinikai-fiziológiai alapja az akkor már általa művelt kardiopulmonális szemléleten alapuló hemodinamikai gondolkodásmód volt. A modern kardiológia szerint ehhez a kardiológiai bel- és gyermekosztály, a szívsebészeti osztály és a röntgen-hemodinamika szervezett és koordinált működése szükséges.

Palik Imre pályája kezdetétől elkötelezett volt a még formálódó új diszciplína iránt, hamar megszerette a közösséget és tisztelte, szerette a betegeket. Ezekre az évekre később így emlékezett vissza: „volt egy főnök (Gottsegen professzor) és sok-sok boldog rabszolga, a boldog robotolók között nem volt alá- és fölérendeltségi viszony, így az emberi kapcsolatok egyszerűek voltak. A szoros szakmai kapcsolat mellett őszinte emberi, baráti kapcsolatok alakultak”. Ennek szellemiségét megőrizte egész életén keresztül.

(...)

Dr. Palik Imre hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 29-én 13 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.

A visszaemlékezés további részletei a dr. Németh József főorvos, dr. Andréka Péter főigazgató és dr. Fontos Géza orvosigazgató által jegyzett nekrológban, a GOKI portálján.

(forrás: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet)

cimkék

hirdetés

Könyveink