hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Elhunyt dr. Matos Lajos

A magyar kardiológia emblematikus alakja, dr. Matos Lajos 2017.02.04-én eltávozott közülünk, közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.

Életrajzi adatai szerint 1961-ben lett Gottsegen György professzor munkatársa, akkor amikor még a kardiológia csak személyes érdeklődés szintjén létezett, nem volt szakvizsga, nem volt kardiológiai intézet.

Matos Lajos az Országos Kardiológiai Intézet megalakulása óta közel 40 évig dolgozott az intézetben. Érdeklődésének középpontjában a szívbetegek gyógyszeres kezelésének kérdése állt. Évtizedekig az Országos Kardiológiai Intézet Farmakológiai Osztályának vezetője volt, vezette a Magyar Kardiológusok Társaságának Hypertonia és Gyógyszerterápiás Munkacsoportját. Belgyógyászatból, kardiológiából, klinikai farmakológiából, üzemorvostanból szerzett szakorvosi képesítést, majd megvédte kandidátusi értekezését. Az üzemorvostan szakvizsga azért volt számára fontos, mert 50 éven keresztül a Madách Színház üzemorvosa is volt.

Szakmai felkészültsége és kiváló nyelvtudása alkalmassá tette, hogy számos nemzetközi kardiológiai egyesületben, munkacsoportban tevékenykedjen, ezek közül is kiemelendő a Council of Clinical Cardiology, World Heart Federation, amelynek alelnöke, elnöke később tanácsadója volt. Hosszú évekig segítette a Magyar Kardiológusok Társasága munkáját: 1980-89 között főtitkár, majd 1992-95 között a társaság alelnöke volt.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2001-ben, 64 éves korában, méltatlan módon,  több más kollégával együtt nyugdíjazták. Felkérésemet elfogadva munkáját a Szent János Kórház kardiológiai osztályának járóbeteg rendelésén folytatta további 16 évig, írja megemlékezésében a többi közt Jánosi András professzor.

(forrás: Doki.net)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés