hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Elhízott nemzedékek

Magyarországon 2015-ben a férfiak átlagosan 59, a nők 60 egészséges életévre számíthattak, idézi a KSH legfrissebb adatait a Vasárnapi Hírek.

Kiderült az is: a megfelelő, egészséges táplálkozásra sem figyelnek kellően a magyarok, a túlzásba vitt cukor- és zsírbevitelnek pedig megvan az eredménye. A 15 évnél idősebbek között a nők közel fele, míg a férfiak legalább 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott Magyarországon. Nemzetközi összehasonlításban is rosszul állunk, a magyar férfiakat csak a máltaiak előzik meg, ha az elhízottak arányáról van szó, míg a nők a 8. helyet foglalják el a rangsorban az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint. Az elhízás már gyermekkorban is komoly problémát jelent, hiszen az iskolaorvosi vizsgálatok alapján minden 9. gyermeket elhízottnak találtak.

A helyzetet a chipsadóval és a menzareformmal igyekszik javítani a kormány, azonban ez utóbbi mit sem ér, ha ehetetlen ételek kerülnek a gyerekek elé. Ők így inkább az otthonról vitt ételeket eszik, vagy – ami rosszabb – a büfében vásárolt cukros, egészségtelen ételek felé fordulnak. Gyakran a szülők sem figyelnek kellően a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, ennek egyik oka az lehet, hogy sok háztartásban ezt nem engedhetik meg maguknak a családok, írja a Vasárnapi Hírek.

Előfordul az is, hogy azok a gyerekek is kövérnek gondolják magukat, akik valójában egyáltalán nem azok. A testképzavar is egyre komolyabb probléma. A tanulmányban felhívták a figyelmet arra: a WHO felmérése szerint Magyarországon a 13 éves fiúk 20 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott, de 25 százalék gondolta magáról, hogy az. A lányoknál még nagyobb a különbség a tényleges testsúly és a testkép között: a 11 évesek 10, a 13 és a 15 évesek 12-12 százaléka volt ténylegesen túlsúlyos vagy elhízott, viszont a 11 évesek 30, a 13 évesek 42, illetve a 15 évesek 46 százaléka tartotta magát kövérnek.

(forrás: Vasárnapi Hírek)

cimkék

hirdetés

Könyveink