hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Elhatárolódó ortopédusok

A Magyar Ortopéd Társaság és Szakmai Kollégium elhatárolja magát a PTE Traumatológiai Tanszék és a Da Vinci magánklinika tevékenységétől és nem javasolja a csípő endoprotézisek egynapos sebészet keretén belül történő beültetését.

Az elmúlt hónapokban a hazai sajtóban olyan közlemények jelentek meg, melyek szerint a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai Tanszékén, illetve a Da Vinci magánklinikán az ottani kollégák nevéhez köthetően új eljárással úgynevezett elülső minimál invazív feltárásból ültetnek be csípőízületi endoprotézist. Ez a feltárás jobb lenne, mint a többi hagyományos, illetve másfajta minimál invazív feltárások, kevesebb szövődménnyel járna, olcsóbb és olyan gyors gyógyulást eredményezne, aminek következtében a beteget egynapos sebészet keretében operálják és már másnap otthonába bocsátható, írja állásfoglalásában a Magyar Ortopéd Társaság és Szakmai Kollégium nevében prof. dr. Szendrői Miklós, a Magyar Ortopéd Társaság elnöke.

Magyarországon közel 8-10 éve végeznek több mozgásszervi sebészeti osztályon, szelektált beteganyagon minimál invazív feltárásból csípő endoprotézis beültetést, ez tehát semmiképpen nem köthető a PTE Traumatológiai Tanszék/Da Vinci magánklinika orvosaihoz. Már évekkel ezelőtt hazai szakemberek nemzetközi fórumon bemutató műtéteket végeztek, hazai és külföldi szaklapokban közlemények születtek hazai szerzők tollából a minimál invazív eljárások eredményeinek kiértékelésére, hagyományossal történő összevetésére. Maga az érintett kolléga is a PTE Ortopédiai Klinikáján asszisztált először ilyen műtétben. Nemzetközi irodalmi adatok alapján nem állja meg a helyét az, hogy az úgynevezett anterior behatolásból végzett feltárás jobb lenne, mint a többi minimál invazív és az sem, hogy kevesebb lenne a szövődmény, mint a többi hagyományos feltárásnál.

Az állásfoglalás szerint a Magyar Ortopéd Társaság és Szakmai Kollégium elhatárolja magát a PTE Traumatológiai Tanszék és a Da Vinci magánklinika tevékenységétől és nem javasolja a csípő endoprotézisek egynapos sebészet keretén belül történő beültetését.

(forrás: Magyar Ortopéd Társaság, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés