hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Elgurult a gyógyszerünk?

Partnerséget ajánlottak, és készek a közös munkára a kormánnyal a hazánkban forgalmazó gyógyszergyártók – erről a Világgazdaság konferenciáján beszélt Varga Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója és Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke.

A kormány iparpolitikai terveiről faggatta Varga Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója Szócska Miklóst azon a konferencián, ahol az ágazat jövőjét vázolta az Nemzeti Erőforrás Minisztériumának ágazatért felelős államtitkára. A 25 tagvállalat érdekeit képviselő szervezet vezetője szerint nem mellékes, hogy az elkövetkezendő időkben milyen szabályzókat léptet életbe a kabinet, ugyanis az elmúlt esztendők szigorú intézkedései miatt a multinacionális vállalatok elfordultak Magyarországtól, beruházásaikat más országokba telepítették. A folyamatosan változó, egyre rosszabb feltételeket biztosító környezet miatt hazánk „problémás” országnak számít.

Egyáltalán nem mellékes, hogy meg tudjuk-e fordítani ezt a folyamatot, hiszen tavaly például 53,5 milliárddal járultak hozzá a gyógyszeripari vállalatok különféle adók formájában a készítmények támogatására fordított 328,5 milliárdhoz. Az innovatív gyártók a 12 százalékos, forgalom után fizetendő adóból – mely összességében 37 milliárd bevételt eredményezett – 20-21 milliárdot fizettek be. (Az előbb említett adón felül a kassza túllépése esetén sávos befizetési kötelezettség is terheli a gyártókat. Ennek címén 2009-ben 6,5 milliárdot, a gyógyszerismertetők alkalmazása után pedig még további 5 milliárdot fizettek be a központi költségvetésbe.)

Az innovatívok előzetes becslése szerint ebben az esztendőben – amikor is a gyógyszerkasszában elkülönített pénz a tavalyival azonos mértékű – a gyógyszerfogyasztás növekedése miatt 60 milliárd forintnyi adót szed majd be a kormány a gyógyszeripari vállalatoktól. Varga Zoltán a konferencián részt vevők és az államtitkár figyelmébe ajánlotta azt a tényt is, miszerint az innovatív készítmények az Európai Unión belüli legalacsonyabb áron kerülnek a magyarországi piacra.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke is bírálta a leköszönt kormányt. Úgy véli, az elmúlt idők intézkedéseivel „tálcán nyújtották át” a hazai piacot az importvállalatoknak. Az átgondolatlan jogszabályok éppen azokat a hazai vállalatokat sújtották a legjobban, amelyek a legtöbb pénzzel járultak hozzá a nemzetgazdasághoz. Bogsch Erik azt szeretné elérni, hogy a támogatáspolitika ne okozzon kárt a hazai gyógyszeriparnak. A megoldási javaslatok között említette a finanszírozási rendelkezések módosítását, különadók, támogatás-volumen szerződések becsatornázását a gyógyszerkasszába, a jogszabályok pontosítását, valamint az átgondolatlan rendeletek visszavonását.

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink