hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

„Elfogadhatatlan a teljesítmény volumenkorlát”

Az akár 1-2 hónapos CT és akár 2-6 hónapos MR várakozás elfogadhatatlan – idézi a Gyógyulj Velünk Egyesület közleménye a szervezet elnökét, egy budapesti szakmai konferencia kapcsán.

– Elfogadhatatlan a teljesítmény volumenkorlát, ami miatt napi tapasztalat, hogy orvosszakmailag indokoltnak tartott vizsgálatok pénzügyi okokból késnek, miközben sok berendezés kihasználatlanul áll. Aki nem akarja kivárni a sorát és hamarabb szeretne diagnózist, az megveheti magának, ám ezzel elveszíti a neki a vizsgálathoz egyébként járó tb támogatást – idézik Lakos Istvánt. Aki szerint a várólistákra nem lehet az a megoldás, hogy felsoroljuk mi mindent vásárolhat meg a beteg teljes áron önmaga. A betegek többsége évtizedeken át fizetett társadalombiztosítási járulékot, tehát aki a múltban nem feketén dolgozott, annak a jelenben egy fenyegető betegség árnyékában nem vethető a szemére, hogy elhanyagolta az öngondoskodást.

– Elvárható, hogy az ellátásra jogosultak között ne legyen akkora esélyegyenlőtlenség a diagnosztikához való hozzáférésben, mint amivel jelenleg szembesülünk. Az egészségügyi döntéshozók – visszaélve a daganatos betegség gyanúja okozta rémülettel – nem háríthatják a betegekre annak felelősségét, hogy magánellátás vagy egészségbiztosítási csomagok vásárlása révén időben diagnózishoz jussanak és megkezdődhessen a rákellenes kezelésük – fejtette ki a Gyógyulj Velünk Egyesület álláspontját Lakos István.

Emlékezetes, hogy a betegszervezet a közelmúltban kérte, hogy a daganatos betegek írják meg, náluk mennyi idő telt el a betegséggyanú felmerülése és a diagnózis, majd a kezelés megkezdése között. A This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre továbbra is várja a betegek és családtagok leírásait.

cimkék

hirdetés

Könyveink