hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Életvédő a diploma

Magyarországon a legnagyobb a különbség a tanult és a tanulatlan férfiak várható élettartama között – írja a 444.hu.

Az OECD egy tanulmánya – amelyet a 444.hu elemzett – azt vizsgálta meg, hogy egyes tagországain belül mekkora különbségek vannak különböző társadalmi csoportok várható élettartamai közt, és hogy ezek a különbségek hogy változnak országról országra. Az összes vizsgált ország közül nálunk a legnagyobb a különbség a tanult és a tanulatlan férfiak várható élettartama közt.

A tanulmány 23 OECD-tagország számait vetette össze. A világon mindenhol tovább élnek a tanultabb társadalmi csoportok. A 25 éves férfiak közül a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagosan 8 évvel hosszabb életre számíthatnak mint azok, akiknek érettségijük sincs. A 25 éves nők esetében ez a különbség csak 5 év. A 65 évesek esetében már jóval kisebbek voltak a különbségek, férfiaknál 3,5, nőknél 2,5 év. Egy 25 éves, diplomás magyar férfi még 53,8, egy érettségivel sem rendelkező mindössze 39,8 évet fog élni. Tehát az előbbi csoport majdnem 79 éves korában hal meg, az utóbbi viszont a 65-öt sem éri meg.

A végzettség szerinti különbségek 65 éves korban is Magyarországon a legmagasabbak: a 65 éves, kevésbé képzett férfiak még 10,2 évre, a diplomások viszont még 17,1 évre számíthatnak. A rekordkülönbség tehát itt 6,9 év, miközben az átlagos különbség az OECD-országokban mindössze 3,5 év.

(forrás: 444.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink