hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Életpályamodell: koncepció van, ütemterv és pénz nincs

Az ápolói életpályamodell koncepciója már tavaly összeállt – mondta a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke.

Az első fél évben az intenzív szakápolók és az összes ápoló száma is nőtt a szakdolgozói kamara nyilvántartása szerint, de sokkal nagyobb lett a PCR-szűrések, a helyszínek és a kórházi betegek száma, ráadásul az egészségügyi dolgozók közül is egyre többen fertőződnek meg – mondta Balogh Zoltán, a kamara elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában.

A pandémia előtt legalább nyolc-kilencezer álláshely volt folyamatosan betöltetlen, a helyzet az elnök szerint azóta nem sokat változott, de nincs frissebb ágazati adat. Arra akérdésre, hogy enyhíti-e a feszültséget, hogy novemberben 20 százalékkal nő az ápolók bére, Balogh Zoltán úgy válaszolt, a MESZK helyesen döntött, amikor 2016-ban megállapodott a többlépcsős, kisebb emelésekkel működő felzárkóztató programról, mert határozottan érezhető az alapilletmények növekedése, ami kiszámítható és biztos jövőképet mutat a szakdolgozóknak.

A MESZK által szorgalmazott életpályamodellről szóló, tavaly megkezdett egyeztetések a koronavírus-járvány miatt leálltak Emmi egészségügyi államtitkárságával – válaszolt kérdésre a kamara vezetője, hozzátette azonban, hogy a koncepció már a múlt évben összeállt, de a megvalósítás ütemezése és a pénzügyi erőforrások biztosítása még várat magára.
 
A szakképzés átalakításáról szóló felvetésre Balogh Zoltán azt mondta, az új szakképzési koncepció nem szünteti meg az egészségügyi képzéseket. A kétéves, középiskola utáni tanulmány befejeztével, a szervezett ágazati alapvizsgát követően, a harmadik, illetve a negyedik technikumi év után jut szakmához a tanuló az iskolarendszerű, államilag támogatott képzésben. Erre épülnek majd a szintén állami támogatású szakápolói programok, amelyek korábbiak önköltségesek voltak.
(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink