hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Életműdíjat kapott a „sugaras” ember

Hevesy-életműdíjjal ismerte el prof. dr. Szilvási István szakmai munkásságát a MONT a Magyar Tudományos Akadémián.

Harcostársat üdvözlök, akivel mindig kiválóan lehetett együttműködni úgy az orvosképzésben, mint más szakmai kérdésekben – e szavakkal vezette fel az MTA Orvosi Tudományok Osztálya Orvosi Diagnosztikai Tudományos Bizottsága és a Hevesy György Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság (MONT) közös szervezésében megrendezett emlékülést Muszbek László, az Orvosi Diagnosztikai Tudományos Bizottság elnöke, kiemelve, hogy a diagnosztikai szakmák nagy jelentőséggel bírnak a gyógyításban.

A „sugaras” ember, aki gyógyít, tanít, szervez, és tudományos munkát végez, ám munkássága középpontjában mindig is a beteg állt – fogalmazott méltatásában prof. dr. Szilvási Istvánról  Környei József, az orvostudományok kandidátusa, hozzátéve, hogy a  Hevesy-emlékülés mindig ünnep: a nukleáris medicina nagy ünnepe.

Nem volt eleve elrendeltetett, hogy a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanuló Szilvási István az orvosi pályára lép, hiszen erős irodalmi képzést kapott a középiskolában, és a zene is eleven része volt gyermekkorának a hegedűórák és a Magyar Rádió Gyermekkórusa révén – avatta be a részletekbe a hallgatóságot Környei József. Végül azonban – a fizika és természettudományok iránti érdeklődésnek köszönhetően – az orvostudományok felé kanyarodott a pályája, kitüntetéssel avatták doktorrá.

A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati Klinikáján szerzett gyakorlat után 1978-ban már az izotópdiagnosztikai részleg és pajzsmirigy-ambulancia vezetőjeként dolgozik, kandidatúráját 1984-ben „Izotópmódszerek jelentősége a máj és epebetegségek vizsgálatában” címmel írja meg. A Szabolcs utcai kórháznak (Orvostovábbképző Egyetem, Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, Országos Gyógyintézeti Központ) 1979-2007-ig tudományos főmunkatársa, 2002-2007-ig az OGYK osztályvezető főorvosa. Ez idő alatt múlhatatlan érdemeket szerez a továbbképzések szervezésében.

Az ezredfordulón habilitál, 2002-től a Semmelweis Egyetem nukleáris medicina tanszéki csoportvezetője. Az oktatási tevékenységből nemzetközi szinten is kiveszi a részét, 1998 és 2015 között European Association of Nuclear Medicine (EANM) dékán/helyettese, a szervezet nemzetközi kutatási tevékenységét kitüntető díszoklevéllel ismeri el 2008-ban és 2013-ban, tiszteletbeli tagjává választja 2014-ben.

Szakmapolitikai funkciói mellett – többek között az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetője, a szervezetnek jelenleg is alelnöke, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, PET-várólistabizottság tagja – nevéhez fűződik számos hazai és nemzetközi MONT és EANM kongresszus szervezése, a MONT-ban alelnöki majd elnöki posztot tölt be. Nemzetközi szakmai folyóiratok szerkesztőbizottságának tagja, 24 könyv és tankönyv-fejezet mellett 150 tudományos közlemény szerzője.

Kitüntetései közül kiemelkedő a tavaly megkapott Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat), valamint az EANM Honorary Membership, amelyet 2014-ben vehetett át.

Az életkor nem érdem – ezekkel a szavakkal kezdte „Saját sugaras sorsom” című előadását Szilvási professzor, aki jelenleg az MH Egészségügyi Központ Nukleáris Medicina Osztályának főorvosa. Sajátos humorával fűszerezve vette sorra öt évtizedre visszatekintő munkásságának főbb állomásait. Többek között elmondta azt is, a középiskolában kapott erős irodalmi képzés nem múlt el nyomtalanul, számos tudományos írásban és szakmapolitikai publicisztikában kamatoztathatta írói vénáját, utóbbiak közül kiemelte a hálapénz romboló hatásairól szóló elemzéseit.

Tevékenysége lényegének a professzor a betegellátást tartja, vallva, hogy ami a beteggel történik, azt ne a finanszírozás szabja meg, hanem a szakma. Szakmapolitikai tevékenységének sikerei közül kiemelte, sikerült elérni, hogy az egyetemeknek is van PET/CT-je, hogy önálló szakmakódot kapott a PET/MR, hogy növekszik a PET vizsgálatok száma, és tavaly decembeben elfogadták azt a jogszabály-módosítást is, amely lehetővé teszi, hogy a nukleáris medicinában – más nyugat-európai országokhoz hasonlóan – forgalomba hozatali engedély nélkül lehessen előállítani egyes, igen korszerű, azonnal felhasznált radiogyógyszereket. De még nincs vége: számos tennivalót ad majd a nukleáris medicináért tevékenykedőknek az Egészséges Budapestért program, vagy a szakmai-, módszertani eljárásrendek és klinikai irányelvek megújítása, kidolgozása.

Sors bona, nihil aliud – idézte előadása zárásaként Zrínyi Miklós jelmondatát Szilvási István, hozzátéve, pályáját igyekezett jó szándékkal bejárni. Végül Pál apostol szavaival szólt: „futásomat elvégeztem”; elégedett vagyok, mert szeretem, amit csinálok.

A rendezvény végén a professzor – aki korábban már megkapta a Hevesy György-emlékérmet is – munkássága elismeréséül átvehette a Hevesy-életműdíjat.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés