hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Életmentő lehet a non-invazív lélegeztetőgépek használata

 Az operatív törzs még május 5-én döntött arról, hogy a 200 fő feletti idősotthonok számára biztosítanak non-invazív lélegeztetőgépeket, írja a szaktárca.

Közleményük szerint ezek a rendkívül egyszerűen kezelhető berendezések a fokozottan fulladó betegek számára nyújtanak átmeneti, de olykor életmentő segítséget, néhány órára javítják a beteg oxigenizációját, akár átmeneti légzészavart is megoldva a mentők kiérkezéséig.

Működtetésükhöz nincs szükség különösebb szaktudásra. Nem kell intubálni a beteget, mint a kórházi invazív lélegeztetőgépek esetében, csupán oxigénmaszkon keresztül zajlik a légzéstámogatás. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei fel is készítették erre az idősotthonok dolgozóit.

15 olyan idősotthon van ma Magyarországon, amely 200 fő feletti ellátottal rendelkezik, ezekből 3 intézmény nem igényelt non-invazív lélegeztetőgépeket. A 3 idősotthonból 2 a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, egy pedig alapítványi fenntartású intézmény, közli a minisztérium.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink