hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Életmentő defibrillátormellény szívbetegeknek

A hirtelen szívhalál oka legtöbbször olyan szívritmuszavar, mely megfelelő eszközzel, defibrillátorral megszüntethető. Egy speciális mellénybe épített defibrillátorral elért eredményekről az Amerikai Szívgyógyász Kollégium tudományos folyóiratában számoltak be.

A váratlan, hirtelen szívhalál legtöbbször olyan embereket ér el, akik panaszmentesek, egészségesnek tűnnek, gyakran kiváló sportolók. Megmentésükre folyik világszerte az újraélesztés ismereteinek oktatása, hogy a drámai esemény közelében lévők késedelem nélkül elindítsák a szakszerű elsősegélyt.
Azok számára azonban, akik már átestek egy szívrohamon – így az infarktus ismétlődésének kockázatával élnek –, vagy olyan egyéb szívbetegségben szenvednek, hogy bármikor bekövetkezhet az életveszélyes ritmuszavar, a szívmasszázs életmentő. A mellkas erélyes, percenként 100-szor történő összenyomásával, vagy egy esetlegesen a közelben található defibrillátor használatával a kamrai remegés (fibrilláció) megszüntethető, így jó esélye van az újraélesztésnek. A ritmuszavar kezdetekorkor végzett áramütés (defibrillátor) szerencsés esetben másodpercek alatt eredményes lehet. A fokozott kockázattal élők számára jelenthet életmentő esélyt a defibrillátormellény.
A mellénybe beépített elektromos lapok a szív fölött helyezkednek el, az öv folyamatosan fölveszi az EKG-görbét és az életveszélyes ritmuszavar kezdetétől bekapcsolja a készüléket, majd figyelmezteti a mellény viselőjét, hogy áramütés következik. A mellény tulajdonosa, ha eszméletén van, gombnyomással kikapcsolhatja a műszert, ha eszméletlen, a defibrillátor igyekszik megszüntetni a kamraremegést.
Az ing alatt viselhető mellény könnyű, és szükség esetén ötször ismétli az áramütést. Egyik első viselője George W. Bush, az Egyesült Államok korábbi elnöke volt, aki 2002 óta életveszélyes szívritmuszavar fokozott kockázatával él. Kutatók most csaknem négyezer olyan szívbeteg sorsáról számoltak be, akiknél a szívhalál megelőzésére alkalmazták a műszert.
A különös ruhadarab olyan hatásosnak bizonyult, mint a műtéttel beépített defibrillátor: a mellényüket szinte folyamatosan viselő betegeknél a készülék mindig eredményesen bekapcsolt, ha szükség volt rá.

A váratlan, hirtelen szívhalál legtöbbször olyan embereket ér el, akik panaszmentesek, egészségesnek tűnnek, gyakran kiváló sportolók. Megmentésükre folyik világszerte az újraélesztés ismereteinek oktatása, hogy a drámai esemény közelében lévők késedelem nélkül elindítsák a szakszerű elsősegélyt.

Azok számára, akik már átestek egy szívrohamon – így az infarktus ismétlődésének kockázatával élnek –, vagy olyan egyéb szívbetegségben szenvednek, hogy bármikor bekövetkezhet az életveszélyes ritmuszavar, a szívmasszázs életmentő. A mellkas erélyes, percenként 100-szor történő összenyomásával, vagy egy esetlegesen a közelben található defibrillátor használatával a kamrai remegés (fibrilláció) megszüntethető, így jó esélye van az újraélesztésnek. A ritmuszavar kezdetekorkor végzett áramütés (defibrillátor) szerencsés esetben másodpercek alatt eredményes lehet.

A fokozott kockázattal élők számára jelenthet életmentő esélyt a defibrillátormellény. A mellénybe beépített elektromos lapok a szív fölött helyezkednek el, az öv folyamatosan fölveszi az EKG-görbét és az életveszélyes ritmuszavar kezdetén bekapcsolja a készüléket, majd figyelmezteti a mellény viselőjét, hogy áramütés következik. A mellény tulajdonosa, ha eszméletén van, gombnyomással kikapcsolhatja a műszert, ha eszméletlen, a defibrillátor igyekszik megszüntetni a kamraremegést.

Az ing alatt viselhető mellény könnyű, és szükség esetén ötször ismétli az áramütést. Egyik első viselője George W. Bush, az Egyesült Államok korábbi elnöke volt, aki 2002 óta életveszélyes szívritmuszavar fokozott kockázatával él.

Kutatók most csaknem négyezer olyan szívbeteg sorsáról számoltak be, akiknél a szívhalál megelőzésére alkalmazták a műszert. A különös ruhadarab olyan hatásosnak bizonyult, mint a műtéttel beépített defibrillátor: a mellényüket szinte folyamatosan viselő betegeknél a készülék mindig eredményesen bekapcsolt, ha szükség volt rá.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés