hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Életmentő, olcsó gyógyszer vérzéses traumában

Mennyit fizetne egy plusz egészséges életévért? Költene rá annyit, amennyibe egy autó tankolása kerül?

A London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) kutatói szerint egy életév mintegy annyiért menthető meg, amennyibe egy átlagos angol autó tankolása kerül – és ez a párhuzam nagyon is helyénvaló, mivel azoknak a betegeknek a többsége, akik profitálhatanak ebből a szerből, autóbaleset áldozata.

A PlosOne online folyóiratban közzétett eredmények szerint a tranexaminsav – egy fibrinolízist gátló szer – adásával meghosszabbítható a traumát szenvedett, vérző betegek élete; ennek költsége az Egyesült Királyságban minden életévért 38 font (64 dollár, kb. 11 500 Ft). A költség országonként változó: egy szegény országban, amilyen például Tanzánia, csupán 29 font (48 dollár, kb. 8500 Ft), de a közepes gazdasági helyzetű Indiában nagyjából ugyanannyi, mint az Egyesült Királyságban.

Ha a sérülést követő három órán belül tranexaminsavat adtak a sérült, vérző betegeknek, akkor ezzel 1000 személyből mintegy 755, 372, illetve 315 személynek adnak egy plusz életévet az Egyesült Királyságban, Tanzániában, illetve Indiában.

Az új elemzés alapjául a CRASH-2 vizsgálat adatai szolgáltak, amelybe több mint 20 000 felnőttet vontak be 40 országból, s amely azt mutatta, hogy a tranexaminsav korai alkalmazása csökkenti a halál kockázatát a traumát szenvedett, vérző betegekben.

A kutatást végző orvosok arra szólították fel a kormányzatokat és a megfelelő hivatalokat szerte a világon, hogy biztosítsák ingyen a betegeknek ezt az olcsó, életmentő gyógyszert. „Eredményeink szerint az ingyenes gyógyszer legalább olyan költséghatékony lenne – beleszámítva a kórházban töltött időt is –, mint azok a HIV gyógyszerek, amelyeket szintén ingyen adnak az érintetteknek” – mondta dr. Pablo Perel és Ms. Haleema Shakur, az LSHTM munkatársai.

Hozzátették, hogy a világ útjain balesetekben évente mintegy 1,2 millió ember, naponta átlagosan 3242 hal meg. A balesetek már járványszerű méretet öltöttek, és Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában egyre nő a számuk – olyan ez, mint egy elhanyagolt trópusi betegség. A megelőzés döntő fontosságú, de még a legkiválóbb megelőzés mellett is millióknak lesz szükségük sürgősségi ellátásra.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés