hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Életet mentene veséjével a fogvatartott

Veséjét adná 18 éves élettársa megmentéséért egy férfi, aki, aki nyereségvágyból elkövetett emberölés vádjával áll a Pest Megyei Bíróság előtt. Az Eurotransplanthoz való csatlakozásunk miatt az egészségügyért felelős államtitkárság a szervdonáció szabályozásának áttekintését ígéri.

Az egészségügyi törvény szerint fogvatartott szervet kizárólag egyenes ági leszármazottjának adományozhat. Nem fogvatartottak esetén cselekvőképességhez köti a jogszabály a szervdonációt: a rokonok mellett másnak is adományozható szerv, ha a kórház etikai bizottsága megállapította, hogy az adományozó és a befogadó között szoros érzelmi kötődés áll fenn.

Fridman Róbert, a férfi ügyvédje a tárcához fordult, s egy jogszabály-tervezetet is beterjesztett. Azt indítványozta, hogy fogvatartott kivételes esetben nem egyenes ági leszármazottjának is lehessen donora, ha a kórház etikai bizottsága hozzájárul ahhoz még az adományozó fogva tartását elrendelő határozat kihirdetése előtt. Az ügyvéd leszögezte, az életmentő donációnak nem lehet akadálya a fogvatartotti státus, ugyanis Moldvai Péter és élettársa esetén az egészségügyi vizsgálatok még az előzetes letartóztatás előtt elkezdődtek, és a kórház etikai bizottságának hozzájárulását is megkapták. A műtétet csak akkor hajthatják végre, ha a férfi előzetes letartóztatása helyett a bíróság enyhébb kényszerintézkedést, például lakhelyelhagyási tilalmat vagy házi őrizetet rendel el.

– Ha az eljárás – akár a donációhoz kapcsolódó adminisztratív eljárás, akár az orvosi beavatkozás – a letartóztatás előtt elkezdődött, vélelmezhető az önkéntesség, és megengedett a szerv-, illetve szövetadományozás – véli Bárd Petra, az Országos Kriminológiai Intézet büntetőjog-tudományi osztályának vezetője, a Közép-európai Egyetem Bioetikai és Jogi Központjának kutatója. Rámutatott: a jogalkotó célja a szabályozás megalkotásánál az volt, hogy a fogvatartottak esetén biztosított legyen az önkéntesség, és kizárható legyen, hogy a donációt a fogvatartotti státus miatt, nyomás gyakorlása miatt végzik el.

Az egészségügyért felelős államtitkárság sajtóosztályán közölték, az Eurotransplant szervezethez való csatlakozásunk miatt folyamatban van a szervdonáció szabályozásának áttekintése, aktualizálása. Mint kifejtették, „a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatának megfontolása is indokolt lehet a büntetés-végrehajtási szakterület bevonásával".

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink