2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Október közepéig látogatható

Életem a szervátültetés után

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban (Budapest, XIII. ker. József Attila tér 4.) október közepéig látható az a tárlat, amelyen szervátültetett emberek mutatják meg fotóikkal, hogy milyen az életük a szervátültetés után. 5 vese-, 1 vese és hasnyálmirigy-, 4 máj-, 2 tüdő- és 5 szívátültetett pályázó alkotásai mesélnek a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapja alkalmából megnyílt kiállításon.

A 30 éves jubileumát ünneplő Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú civilszervezet által kiírt pályázatra rengeteg pályamű érkezett, a munkákat szakmai zsűri értékelte. Az „Életem a szervátültetés után” című kiállítást az alapítvány kuratóriumi elnöke, Szalamanov Zsuzsa nyitotta meg. A díjakat az alapítvány egyik kurátora, Vincze Balázsné Lilla adta át, aki egy  szervátültetett és egy élő szervdonor megható versét olvasta fel.

A felnőttek között indult és különdíjas lett a 12 éves Haszmann Lilla. A kislány szívére a koronavírus húzódott rá, februárban került fel a transzplantációs listára, és áprilisban mentették meg az életét szervátültetéssel. Lilla alig várja már, hogy újra iskolába járhasson, egyelőre azonban még csak online látogatja a hatodik osztályt. „Ez itt a nagymamám cicája, az ott fent pedig egy szelfi rólam – mutatott fülig érő mosollyal a kiállított képeire Lilla, és azt is elmesélte, hogy a képeket a telefonjával fotózta le. - Nem gondoltam, hogy nyerni fogok, nem vagyok olyan jó fotós – mondta a kislány, miközben örömmel bontogatta az ajándékcsomagot, amiben többek között egy vagány póló, SPAR vásárlási utalvány, jegyzetfüzet, egy élményrepülés és egy plüss mackó volt.

 

   Fotók: Transzplantációs Alapítvány/Dombóvári Tamás
Fotók: Transzplantációs Alapítvány/Dombóvári Tamás

A 19 éves Domonkos Ádám az érettségire készül éppen, ő kisbabaként, öthónapos korában kapott édesanyjától májat – éppen a nővére születésnapján. A fiatalember ma már világbajnok, a szervátültetettek válogatott úszója. A csodák kapujában címmel nevezett be a tárlatra egy fotósorozattal, amelyből a Szív a testhez című képe III. helyezett lett.

„Hobbifotós vagyok. Az egyik képem egy svájci kiránduláson készült a naplementében, síelés után. Ide nyolc éve, a Transzplantációs Alapítvány segítségével jutottam el. A másik képen egy horvátországi félsziget látható, ezt drónnal készítettem, a sarokban én is rajta vagyok a barátommal. A harmadik fotó is Svájcban készült”, tartott egy gyors bemutatót képei mellett, majd azt is elmesélte, hogy szívesen segít a szervátültetett gyerekeknek, a nyári táborokban szeretne a jövőben úszást oktatni. Ádám élete ma már pontosan úgy zajlik, mint bármelyik kortársáé: edzésre jár, bulizik a barátokkal és érettségire készül. Egyetlen egy dolgot nem tehet soha: nem ihat alkoholt – igaz, ez nem okoz neki gondot, hiszen sportemberként amúgy is fegyelmezetten él.

   Fotók: Transzplantációs Alapítvány/Dombóvári Tamás
Fotók: Transzplantációs Alapítvány/Dombóvári Tamás

Mészáros Laura szabadidejében motorozik és cicákat ment. 22 év cukorbetegség és másfél év dialízis után kapott új életet. 2012 őszén vese-hasnyálmirigy átültetésen esett át. Képein átüt az életszeretet: a motoros fotókon szervátültetett gyerekek vannak, akiknek Laura még dializáltként kezdte szervezni a jótékony motorozást és azóta is minden évben megjelennek a nyári táborban.

   Fotók: Transzplantációs Alapítvány/Dombóvári Tamás
Fotók: Transzplantációs Alapítvány/Dombóvári Tamás

Svraka Antal II. helyezett fotóin a szívátültetése utáni első kirándulást örökítette meg. A képeken látható világítótornyok gyönyörű jelképei egy új élet kezdetének. Az édesapa 2017-ben kapott új szívet, végtelenül hosszúnak tűnő betegeskedés után. Azóta azonban teljes életet él: dolgozik, kirándulni jár a családjával, biciklizik a kislányával.

   Fotók: Transzplantációs Alapítvány/Dombóvári Tamás
Fotók: Transzplantációs Alapítvány/Dombóvári Tamás

 

hirdetés

Könyveink