hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Életeket menthet az újszülöttek szívhibájának gyors és olcsó tesztje

Gyors és olcsó az a teszt, amellyel a veleszületett szívhibával világra jött babák életét menthetik meg.

Egy több mint 20 ezer újszülött bevonásával elkészült tanulmányban - amelyet szerzői a The Lancet brit orvosi folyóiratban pénteken ismertettek - arra a megállapításra jutottak, hogy a vér oxigénszintjének mérése minden más tesztnél megbízhatóbban jelzi a veleszületett szívhibát. A veleszületett szívhibák - például a szív kamrái közti lyuk vagy a billentyű rendellenessége - 145 újszülöttből egyet érintenek.

Hat brit kórházban mérték pulzoximéterrel - egy közel két évtizede jelen lévő technológiával - a babák vérében lévő oxigénszintet. Ha a mért érték túl alacsony volt, vagy mást mutatott a lábon, mint a kézen, akkor részletesebb vizsgálatokra került sor.

A teszt elvégzése kevesebb mint öt percet vett igénybe, és a súlyos rendellenességek 75 százalékát kiszűrte, a hagyományos módszerekkel kombinálva pedig az esetek 92 százalékát meg tudták állapítani vele.

Bár egyes szívhibák nem operálhatóak, a sebészet fejlődésének köszönhetően legtöbbjét ma már műtéti úton korrigálni lehet. Andrew Ewer kutatásvezető, a Birminghami Női kórház munkatársa úgy véli, szerte Nagy-Britanniában alkalmazniuk kellene a kórházaknak az olcsó, egyszerű és gyors szűrési módszert.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés