hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Életeket menthet a vastag- és végbélszűrés

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) a Kor Kontroll Társasággal közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a vastag- és végbélrák megelőzésének, korai felismerésének, szűrésének jelentőségére.

Polgár Csaba tanszékvezető egyetemi tanár, az OOI főigazgató főorvosa elmondta, hogy tavaly novemberben a kormány elfogadta a Népegészségügyi Programot, melynek fontos eleme a Magyar Nemzeti Rákellenes Program. Ennek keretében indították el 2018 őszén az országos vastag- és végbélrák szűrést. Évente 10 ezer vastag- és végbélrákot diagnosztizálnak Magyarországon, s minden évben 5 ezer ember veszíti életét ennek a betegségnek a következtében. A szűrés elindítása óta 220 ezer meghívólevelet küldtek ki az 50-70 éves korosztály tagjainak. A 2019. szeptember 30-án rögzített adatok szerint eddig az ország 51 ellátóhelyén 4713 szűrés jellegű kolonoszkópiás vizsgálatot végeztek el, melyek során 1400 jóindulatú elváltozást és 179 rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak.

A szűrőprogram keretében az elmúlt tíz hónap alatt az Országos Onkológiai Intézetben közel száz páciens vastagbél-tükrözését végezték el, 70 százalékuknál találtak szignifikáns patológiai eltérést – mondta dr. Pozsár József gasztroenterológus főorvos. Ezek között egy  invazív rosszindulatú daganatot találtak, és egy olyan polipot, amely sebészi reszekciót igényelt, valamint számos korai rákmegelőző állapotot. A főorvos aláhúzta: a két lépcsőben végzett szűrés az egyetlen költséghatékony, nagy populációra kiterjeszthető vizsgálómódszer, amellyel a halálozás 35 százalékos csökkenése érhető el. Hozzátette: a vastagbélrák elsősorban az idősebb korosztályt érinti, ám egyre nagyobb számban találkoznak fiatal betegekkel is. Azok, akiknek a családjában már előfordult vastagbélrák – különösen, ha 60 évnél fiatalabb korban történt megbetegedés –, különösen veszélyeztetettek, ezért az ő szűrésük szorosabb követéssel történik, mint az átlagpopulációé.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés