hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Élet és halál – negyed óra jut a rossz hír közlésére

Tavaly nyolc esetben családi tiltakozás miatt hiúsult meg a donáció. Az orvosok leterheltsége miatt durván negyed óra órán belül közlik a családtagokkal azt, hogy szerettük agyhalott, alkalmas donornak és felhasználnák a szerveit, írja a hirado.hu.

Ha pusztán a magyar hatályos törvényt vesszük alapul, akkor ezeknek a szervkivételeknek meg kellett volna történniük, a gyakorlatban azonban többnyire a kórház dönt arról, hogy a család kérésének, tiltakozásának eleget tesz, vagy nem. A tiltás egyrészt annak tudható be a Szervkoordinációs Iroda Igazgatója szerint, hogy sokan nincsenek tisztában azzal: az agyhalál, az halál. Másrészt kevesen ismerik a feltételezett beleegyezés elvéhez kapcsolódó önrendelkezési jog személyes felelősségét. Nagyon gyorsan történnek az események a tragédiáról szóló tájékoztatás mellett, írja a hirado.hu.

Az orvosok leterheltsége miatt, átlagosan 14-18 perc jut arra, hogy a hozzátartozókat tájékoztassák beteg szerettük állapotáról. Vagyis durván negyed óra órán belül közlik a családtagokkal azt, hogy szerettük agyhalott és azt is, hogy alkalmas donornak és felhasználnák a szerveit. Amikor ez utóbbi elhangzik, a családtagok még el sem jutottak addig, hogy felfogják szerettük elhunytát. Nekik még valamiképpen él. Ezért rettenetes elképzelniük, hogy belevágjanak abba a testbe és az általuk oly szeretett ember szerveit szanaszét adják – magyarázta Singer Magdolna, gyásztanácsadó.

Magyarországon 2015-ben 178 agyhalott donorból (közülük 169 felnőtt és 9 gyerek) összesen 562 szervet távolítottak el, azaz több mint ötszáz ember kapott esélyt „egy új életre". Aki nem tiltja meg még életében, annak a szervei szabadon felhasználhatók halála után. Magyarországon kevesebb mint ezer ember élt a tiltás lehetőségével.

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés