hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Eléri a béremelés az egyetemeket – visszafogott örömmel fogadják

Az egyetemi oktatók dolgozók most bejelentett hároméves béremelési programjáról ír a Hír TV, amihez a szakszervezet elégedetlenségét az MTI adja kiegészítésnek.

„2016. január 1-jétől első ütemben 15 százalékkal fog növekedni az oktató- és kutatómunkában dolgozó egyetemi oktatóknak, a tanársegédeknek, az adjunktusoknak, a docenseknek és az egyetemi tanárok fizetése. A következő ütemben 2017. január 1-jétől egy újabb 5 százalék jön ehhez, 2018. január 1-jétől egy újabb 5 százalék” – idézik Balog Zoltán minisztert a hirtv.hu-n.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) értékeli a kormány azon szándékát, hogy hét év után napirendre tűzte a felsőoktatási munkavállalók béremelését, de többet várt - reagált Tőrös Szilárd, a szakszervezet elnöke a csütörtökön bejelentett többlépcsős keresetnövelésre az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az FDSZ sajnálattal állapítja meg, hogy a kormány nem kívánja emelni az adjunktusok, tanársegédek bérarányát a professzori alapilletményhez képest, így az egykulcsos adó bevezetéséből adódó keresetkülönbséget sem kompenzálja - értékelte a bejelentett béremelési szándékot a szakszervezeti vezető.

Tőrös Szilárd jelezte: az FDSZ nem ért egyet a tervezett béremelés 3 évre történő elhúzódásával. E körülmények továbbra sem teszik vonzóbbá az oktatói pálya választását. Általános véleményük, hogy a jelenlegi bérrendszer tovább már nem tartható fenn - rögzítette, hozzátéve: az FDSZ követeli, hogy az oktatói-kutatói bértábla egészüljön ki a felsőoktatási intézményekben tanári munkakörben dolgozók (például nyelvtanárok) beillesztésével, hiszen ők is hozzájárulnak a hallgatók képzéséhez.

Kitért arra is: a kormány 2015. december 1-től az oktatást segítő munkavállalók részére 150 ezer forintos bérminimumot kíván bevezetni, amely lefedi a közalkalmazotti bértábla A1-F7 kategóriáit. Az FDSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy az emeléshez szükséges pénzösszeget az intézményeknek maguknak kell kigazdálkodni.
A felvetett problémák megoldására az FDSZ elnöksége a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács (FÉT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi - közölte az érdekvédő.

(forrás: Hír TV, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink