hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Elérhetik a 10 milliárdos megtakarítást

Tízmilliárdos megtakarítást remél a következő két évben a központosított közbeszerzésektől a GYEMSZI főigazgatója. A pénzt az egészségügyi dolgozók béremelésére fordítanák, emlékeztet a Hír TV.

Szócska Miklós államtitkár szerint lesz elég pénz fizetésre a népegészségügyi termékadóból is, mert minden kiskaput bezárnak az ügyeskedő gyártók előtt. A béremelés mellett fejlesztésekre is jut forrás. Most adták át a karcagi Kátai Gábor Kórház másfél milliárd forintból korszerűsített részlegét.Új CT várja a betegeket a karcagi kórházban. Másfél milliárd forintot költöttek a laboratóriumra, a radiológia és a járóbeteg-rendelő fejlesztésére. A hasonló beruházásokat ma már az állam irányítja fenntartóként. A központi beszerzés az energiaellátásban 1 milliárdos, a gyógyszervásárlásban 500 milliós megtakarítást hozott már. A jövőben egységesítik a kórházi biztosítást, a mobiltelefonokat pedig flottába szervezik.

A GYEMSZI főigazgatója elmondta, a becslések alapján a következő két évben el lehet érni a 10 milliárdos megtakarítást. Ez a pénz pedig az intézményeknél marad, amiből pluszforrás biztosítható a dolgozóknak – fejtette ki Török Krisztina.

„Közép-Kelet-Európában egyedüliként Magyarországon béremelést tudtunk végrehajtani a gazdasági világválság körülményei között” – mondta el Szócska Milkós, az Emmi államtitkára. A béremelés fedezetét a jövedéki adó emelése és az egészségtelen élelmiszerekre kivetett különadó jelenti.

(forrás: Hír TV)
hirdetés

Könyveink