hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Elektromágneses stimuláció Alzheimer-kórban

Az OTSZ Online szerint a precuneust célzó transzkraniális mágneses stimuláció alkalmas lehet az Alzheimer-kórral asszociált kognitív funkciók hanyatlásának lassítására.

Az Alzheimer-kór hatására bekövetkező kognitív hanyatlás kezelésében már régóta vizsgálják a repetitív transzkraniális mágneses stimuláció (rTMS; repetitive transcranial magnetic stimulation) alkalmazásának lehetőségét, és számos kisebb, kontrollos vizsgálatot is végeztek már ezen a területen. Egy 2018-ban íródott metaelemzés az addig rendelkezésre álló adatok alapján kimutatta, hogy az rTMS jelentősen javította az Alzheimer-kóros betegek kognitív jellemzőit, ám a kontroll és a kezelt csoport között funkcionális teljesítmény tekintetében a különbség nem érte el a szignifikáns szintet.

A Brain folyóiratban október 25-én jelent meg egy Rómában, 50 Alzheimer-kóros beteg bevonásával végzett vizsgálat beszámolója, amelynek során 2018 februárja és 2020 áprilisa között értékelték az rTMS kezelés hatásosságát kontroll kezelés ellenében. A vizsgálat vezetője dr. Giacomo Koch volt, aki egyrészt a római Santa Lucia Alapítvány elnöke, másrészt az elektromágneses kezelést fejlesztő SinaptiStim társalapítója. A másik társalapító, Emiliano Santernecchi szerint a vizsgálat legfőbb eredménye az volt, hogy a 6 hónapos vizsgálati időszakot teljesítő betegeknél a CDR-SB skálán (Clinical Dementia Rating Scale–Sum of Boxes) elért pontszám a kiindulásnál mérthez képest változatlan maradt, míg a kontroll csoport betegeinél a pontszámok jelentősen romlottak.

„Elektromágneses terápiás megközelítésünk egyedi abból a szempontból, hogy az Alzheimer-kór kezelésében elsősorban az agy elektromos, és nem kémiai működési folyamataiba avatkozik be” – nyilatkozta Santernecchi. A vizsgálatban a betegek csak akkor vehettek részt, ha diagnózisuk szerint enyhe-közepes súlyosságú Alzheimer-kórban szenvedtek, amit az amiloid-béta és a tau fehérjék patologikus jelenléte, valamint a gerincvelői folyadékból vett biomarkerek is megerősítettek, de még nem volt olyan súlyos az állapotuk, hogy a CDR-SB skálán, illetve a mini mentál teszten egy előre meghatározott pontszámot ne legyenek képesek elérni.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink