hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Elég az egyszeri PSA-teszt?

Egyetlen pozitív vérvizsgálati eredmény is elegendő indikációja a prosztatabiopsziának, állítja dr. Freddie C. Hamdy, a Sheffield Egyetem vezető urológusa. A kutató a prosztataspecifikus antigén szintemelkedésének jelentőségét a pozitív biopsziás leletek tükrében vizsgálta. 
A jelenlegi szemlélet szerint emelkedett PSA-érték esetén a tumormarker szintjét egy második méréssel kell kontrollálni a szövetmintavétel előtt. A kontrollt az a feltevés indokolja, miszerint a PSA értéke a két mérés között normalizálódhat, ez azonban dr. Hamdy szerint hamis. 
A kutató munkacsoportja 7383 tünetmentes, 50–69 éves férfi részvételével vizsgálta az ismételt PSA-teszt jelentőségét. Az 1999 és 2001 között vizsgált alanyok 10 százalékánál (723 főnél) haladta meg a marker szintje a 3 ng/ml határértéket, mindannyiuknál az első mérés után elvégezték a szövettani vizsgálatot, ami 31 százalékuknál (224 főnél) igazolta daganatos betegség fennállását. Valóban akadtak olyanok is, akiknél az első mérés eredménye meghaladta a 3 ng/ml-t, míg a másodiké kisebb volt, holott a prosztatarák fennállt – nyilatkozta a kutatás vezetője. A 3 ng/mlnél nagyobb PSA-szint első észlelése után biopsziázott és rákbetegnek bizonyult férfiak 16,9 százaléka esetében a második PSA-teszt az említett értékeknél alacsonyabb lett, így a jelenlegi elvek szerint eljárva náluk elmaradt volna a mintavétel, és a betegséget későbbi fázisban észlelték volna. Az első méréskor 4 ng/ml-es értékkel biopsziára küldött férfiaknál még nagyobb, 22,4 százalékos arányban csökkent a határérték alá a PSA-szint. 
„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a prosztatarákszűrés folyamán az egyszeri PSA-emelkedés már megfelelő javallat a prosztatabiopszia elvégzésére” – állítja dr. Hamdy.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés