hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Elcsendesített gének a vírusok ellen

A University of Tennessee Health Science kutatói az RNS-interferencia (RNAi, RNA interference) elvén ható orrspray-t fejlesztettek ki a légúti vírusfertőzések gyógyítására.

A nyolcvanöt egészséges önkéntes bevonásával lefolytatott tesztelés alapján az új készítmény hatásosabb a placebónál az RSV- (respiratórikus szincicális vírus) infekció gyógyításában. A fertőzés második napján megkezdett ötnapos használat eredményeként a 11. napon a placebocsoport 71 százalékánál volt kimutatható a vírus jelenléte, ami siRNS tartalmú orrspray alkalmazása mellett mindössze 44 százaléknak adódott.

A memphisi kutatók tapasztalatai szerint az RSV-infekció aránya független volt az immunmolekulák szintjétől, ami arra utal, hogy a kísérleti készítmény hatása nem immunmechanizmus révén valósul meg, hanem a gének elnyomásán alapul.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban most közzétett eredmények körülbelül egy évtizeddel korábbra nyúlnak vissza, amikor is kiderült, hogy a DNS – ennélfogva a vírus-örökítőanyag – gátlásának egyik módja a genetikai információ átírásáért felelős hírvivő (messenger) RNS (mRNS) blokkolása. A transzkripciót követő géncsendesítésnek (PTGS, posttranscription gene silencing) is nevezett folyamat egyik formájában egy speciális, rövid interferáló RNS (siRNS, short interfering RNA) képződik, melynek bázissorrendje megfelel a gátolni kívánt mRNS adott szakaszának. Az siRNS és a neki megfelelő mRNS találkozásakor a kétféle RNS összetapad, és az mRNS enzimatikus hasítás áldozatává válik, nem vesz részt a további fehérjeszintézisben.

Az RNS-interferencia ily módon alkalmas lehet arra, hogy a vírusok örökítőanyagának átíródását gátolva újfajta terápiás megoldások alapja lehessen. Bár az RSV-fertőzés felnőttkorban ritkán vezet tünetekben is megmutatkozó megbetegedéshez, a legtöbb légúti fertőzéses csecsemő emiatt kerül kórházba, és komoly problémát jelent bármilyen okból fennálló immunszuppresszió esetén, különösképpen a transzplantáción átesett személyek körében.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés