hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

El sem kell jutni a kórházi ellátásig

Ray Cantwellt, az európai egészségügyi innovációs kezdeményezés, az EIT Health projektértékelőjét a Portfolio kérdezte.

A világ egyik legnagyobb orvostechnikai eszközöket gyártó, tőzsdén jegyzett amerikai Medtronic-nál több országért is felelős volt, amikor a támogatható projektek finanszírozásáról döntött. Mely országokkal állt kapcsolatban?

Írországból láttam el a pénzügyi csapat irányítását és valóban több európai országban volt érdekeltségünk, így például Olaszországban és Svájcban. De a mexikói Tijuana városában is volt gyártótevékenysége a cégnek, így valóban a legkülönbözőbb kultúrákkal találkozhattam a munkám során.

Azáltal, hogy pénzügyi szemmel pénzügyi vezetőként tekintett a finanszírozandó projektekre és nem orvosi szemmel, elsősorban a pénzügyi szempontok érvényesültek?

Így van, ez lényegesen különbözik egy kutatói meglátástól, mivel üzleti, biznisz alapon közelítettem meg a projekteket. A felügyeletem alá tartozott több betegség kutatásának és az ezekre alkalmazható terápiák fejlesztésének a finanszírozása, így például a perifériás artériás betegségek és ezek gyógyító eljárásaként az orvosi stentek alkalmazása.

A Medtronic-os évei után elnöki szerepet vállalt több egészségügyi medtech cégben, de engem az érdekelne igazán, hogy volt-e olyan induló egészségügyi vállalkozás, amely annyira felkeltette az érdeklődését, hogy feltette rá saját vagyonának egy részét és befektetett?

Igen, egy olyan induló cégbe fektettem, amely széles, diverzifikált termékportfólióval rendelkezik, és várhatóan a következő 2-3 évben vezeti piacra a termékeit. Egy startupot az jellemez, hogy kezdetben forráshiányos, így a szakmai vagy pénzügyi befektető a finanszírozásért cserébe tulajdonrészt szerez, így volt ez az én esetemben is.

Az egészségügyben érdekelt befektetőként nyilván van egy elképzelése, víziója a jövő egészségügyéről. Ön szerint melyek lesznek a meghatározó trendek a szektorban?

Az első és egyik legfontosabb szempont, hogy az emberek a jövőben is a megfizethető egészségügyi szolgáltatásokat fogják keresni. Jelenleg ugyanis az ellátások és az egészségügyi termékek egyre drágábbak, ami nyomást helyez a pénztárcákra, az egyének és a kormányzatok szintjén egyaránt. Ez oda vezet, hogy az egészségügyi ellátás egyre inkább kiszakad a kórházakból és az emberek otthonába költözik. A kórházi ellátás ugyanis a legdrágább, ezért mindenkinek az az érdeke, hogy megelőzze ezt az ellátási formát a jövőben, nem úgy mint most, amikor szinte minden betegséggel a kórházban lyukadunk ki.

A másik lényeges trend a személyre szabott terápiák és készítmények. A legújabb eszközök már annyira okosak, hogy távolról is azonnali információt adnak a beteg élettani jeleiről a beteg orvosának, vagy magának a betegnek. Előfordul például olyan eset, amikor az orvosnak távolról folyamatos kontrollja van a betege szívritmusáról és ha az eszköz jelez, akkor figyelmeztetni tudja a betegét, hogy baj van, rosszullét veszélyezteti és mit kell tennie. Ezzel pedig elkerülhető a nagyobb baj, és megelőzhető a kórházi ellátás. Kiváltható egyúttal az orvosi vizit, ami egyszeri, de drágább megoldás a helyzetre.

A teljes interjút a Portfolio közli.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!