hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Éjszakai munka: mégsincs mellrák-kockázat?

Nem növeli a nőknél a mellrák kialakulásának kockázatát az éjszakai munka, derült ki a témában készített eddigi legnagyobb vizsgálatból.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) francia központú Nemzetközi Rákkutatási Hivatala (IARC) 2007-ben jelezte, hogy "feltehetőleg" kapcsolat van a váltott műszakban végzett munka és az emlőrák kialakulása között, írta a BBC News.  Nagy-Britannia vezető szakértői azonban most 1,4 millió nő adatait elemezve arra jutottak, hogy nincs összefüggés az emlőrák és az éjszakai munka között. A Cancer Research UK brit rákkutató intézet reményei szerint az új eredményekkel sikerül megnyugtatni a kérdésben érintett nőket.

Az IARC annak idején arra a megállapításra alapozta döntését, hogy a váltott műszak felbolygatja a szervezet biológiai óráját. Akkoriban korlátozott mennyiségű információ állt a kutatók rendelkezésére az emberben kialakuló mellrák kockázati tényezőiről, így a szakemberek főleg állatokon és laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatokra alapozták a kijelentésüket.

Az új tanulmány a Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban jelent meg. A szakemberek brit, amerikai, kínai, svéd és holland tanulmányok adatait vizsgálták. Eredményeik szerint azoknál a nőknél, akik életük során dolgoztak éjszakai műszakban, akár 20-30 éven át, nem volt magasabb a mellrák kockázata, mint azoknál a társaiknál, akik sohasem dolgoztak az éjszakai órákban. A kutatók szerint a mellrák kialakulásának kockázata gyakorlatilag ugyanakkora volt mindkét csoportban.

A kutatók szerint a mellrák a leggyakoribb ráktípus Nagy-Britanniában, ezért kulcsfontosságú megismerni az összes kockázati tényezőjét, hogy egyértelmű egészségi tanácsokat lehessen adni a nőknek. A szakemberek aláhúzták, hogy a nők az egészséges testsúly megőrzésével, kevés alkohol fogyasztással és aktív életmóddal tudják csökkenteni az emlőrák kockázatát.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink