hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Éjszaka a múzeumban

Szombatról vasárnapra virradóra számos múzeum nyit ki vagy marad nyitva, hogy – mások mellett  – a gyógyítással, s az élet tudományával kapcsolatos programokkal a szórakoztassa a kalandéhesebb közönségét.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum csokoládés programot állított össze, amiben egy igazi függő is megszólal: Zacher Gábor toxikológus mesél a szerrel való speciális viszonyáról. Ezalatt az Arany Sas Patikamúzeumban Horányi Ildikó előadásában mint a böjt italát mutatja be a csokoládét.

A Kresz Géza Mentőmúzeumban előadásokban és élőképekben elevenítik fel a mentőmunka izgalmait. A legkülönösebb előadás hajnali kettőkor kezdődik, amikor isHadobás Ferenc a Magyar Imitációs Társaság vezetője azt fogja bemutatni, hogy hogyan lehet hibátlanul egészséges emberekből tökéletes baleseti sérülteket varázsolni. A mentés egyébként is népszerű témája ennek az éjszakának. A Ferihegyi Repülőtéren is lesz bemutató, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában pedig a Mentőkutyás Szolgálat készül látványmentésre.

A Sziklakórházban elhúzódó csatára készülnék, szombat délelőttől másnap estig tervezik az éjszakai programokat: az egykori hadikórházat megelevenítő tárlattúrákkal párhuzamosan a harctéri elsősegélynyújtást fogják bemutatni, bevonva a látogató gyerekeket és szüleiket. Akinek ennyi háborús hangulat kevés, az ráadásért még kimehet Csepelre, ott óránként indulnak a légó-pince túrák. Ugyancsak egzotikus kirándulás lehet a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum meglátogatása. Ott Tari Annamária pszichoterapeuta a játékról, mint szenvedélybetegségről tart előadást, őt pedig Mérő László egyetemi tanár (ELTE Pszichológiai Intézet) követi „a pénz biológiájáról” szóló értekezésével.

Aki jól figyelt a mentőmúzeumban, az az ott tanultakat rögtön kamatoztathatja is a Rendőrmúzeumban, ugyanis ott a gyerekeknek szóló kreatív programban szerepel sebimitáció készítése is. Ezalatt a felnőttek tesztelhetik a rendőrök alkoholszondáit, illetve a saját szervezetüket (ehhez a szeszt is helyben kapják :) A Magyar Vöröskereszt munkatársaival pedig feleleveníthetik az újraélesztés alapvető fogásait.

A Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületében az I. világháború adja majd a hangulati aláfestést a programokhoz, itt a kézművesfoglalkozás keretében is egyebek mellett a sebkötözést tanítják a kicsiknek.

Pécsett már reggel kezdődik az éjszaka, a gyógy- és ehető növényismereti túra 9 órakor indul Pécs-Mecsekszabolcsról, a templomtérről. Este a gyógyító illatokra is sor kerül, a Várostörténeti Múzeum padlásán hangzik el róluk előadás.

A Janus Pannonius Múzeumban is egy esti előadás lesz az egyik csemege: Leonardo más szemmel címmel. Akik a sajátos látásmódot garantálják: dr. Dorn Klára szemész főorvos és dr. Solt Jenő belgyógyász főorvos.

Szegeden szombat estétől már mindhárom helyszínen látható a Móra Ferenc Múzeum történetének egyik legnagyobb kiállítása, A fáraók Egyiptoma című tárlat, ezen belül a Fekete házban ismerkedhetnek a látogatók az orvoslással és a mumifikálással.

Kecskeméten még evilági örömöket kínálnak, az Orvostörténeti Gyűjteményben pipacsos, rózsaszirmos tea kóstolására toborozzák a közönséget.

Székesfehérváron a Fekete Sas Patikamúzeumban Egyszarvúszarv és sárkányvér címmel idézik meg a múlt legendás orvosságait. A gyakorlatiasabb gyerekek még azon az estén keverhetnek lóbalzsamot és krémparfümöt is a patika kézművesfoglalkozásán.

Akik súlyosabb programokra is készek, azoknak ajánlható dr. Hegedűs Ágnes orvos, pszichoszomatikus terapeuta egy órás interaktív előadása a budapesti MagNet Közösségi Házban. Ő arról beszél, hogy A betegség átok vagy áldás?” Úgy véli: a betegség egy híd lehet a lelkünk egy részéhez, amivel valahogy elvesztettük a kapcsolatot, s ha ezt az elvesztett részt megtaláljuk, teljesebbé válunk.

(További programok a muzej.hu-n.)

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink