2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Együtt élnek a vírussal

HIV-fertőzötten született, most tünetmentes egy 9 éves kislány, hangzott el a párizsi AIDS konferencián a Faktor beszámolója szerint.

Több mint nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született dél-afrikai kislány. Annak idején kéthónapos korában kezdték meg és negyven héttel később már abba is hagyták az erőteljes kezelést – számoltak be a kutatók a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián a Faktor szerint. Az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nagyon korai gyógyszeres kezeléssel bizonyos esetekben visszafordítható a HIV-fertőzöttség.

A dél-afrikai kislányt egy olyan tanulmányban vizsgálták, amelyet a fertőző betegségekkel foglalkozó országos amerikai intézet (NIAID) finanszírozott. A gyermeket kéthónapos korában kezdték el gyógyszerrel kezelni, amit negyven héttel később abba is hagytak. A kislányon 9 és fél éves korában végeztek újra teszteket, amelyek kimutatták, hogy az immunsejtjeinek egy kis részében ugyan még mindig kimutatható a vírus, de már képtelen szaporodni.

Anthony Fauci, a NIAID vezetője szerint a kislánynál nem állapítottak meg természetes HIV-rezisztenciát, ami azt jelenti, hogy a remisszió valószínűleg a korai kezelésnek köszönhető.

A dél-afrikai kislány immár a harmadik HIV-fertőzötten született gyermek, akinél hosszú távú tünetmentességet értek el a szakemberek. Egy immár 20 éves francia lány utoljára hatévesen kapott gyógyszeres kezelést és azóta tünetmentes.

(forrás: faktor.hu)
hirdetés

Könyveink