hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egyszerűsödik az egészségügyi szakképzés rendszere

A Kormány szerdai ülésén elfogadta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság előterjesztését az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről szóló rendelet módosításáról. Ennek célja a kölcsönös felelősségvállalás elve mentén az egészségügyi dolgozók pályaelhagyásának csökkentése és itthon tartása - áll a minisztérium közleményében.

"A korábbi merev, kötött és átjárhatatlan szakorvos képzési rendszert egy rugalmassabb, a jelöltek igényeihez jobban igazodó, továbbá a rezidenseket foglalkoztató kórházak számára is átláthatóbb rendszer váltja fel. A módosítás által az egészségügyi szolgáltatók a lehető leghamarabb jutnak a szükséges szakorvos-pótláshoz."

A május 1-től érvényes rendelet - az államtitkárság közleménye szerint - olyan intézkedéseket tartalmaz, amely segíti a végzett orvostanhallgatók pályára lépését és a felsőfokú szakirányú képzésbe történő bekapcsolódását, s ezzel párhuzamosan csökkenti a külföldre távozási, valamint pálya-elhagyási tendenciát.

A rendelet most elfogadott módosítása lehetővé teszi:

  • a klinikai szakpszichológusok bevonását a támogatott képzési körbe, a központilag meghatározott keretszám erejéig.
  • A korábban csak évi egyszeri alkalom helyett mostantól folyamatosan léphetnek be a szakorvos jelöltek a rendszerbe. Ezzel megszűnik az a helyzet, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak fél évvel előbbre kellett prognosztizálniuk, hogy az adott évben hány jelöltet akarnak felvenni.
  • A rezidensek rögtön a tanulmányaik befejeztével léphetnek be a rendszerbe, a szakképzés során folyamatos támogatás mellett lehetőségük lesz munkahely-váltásra (azaz egészségügyi szolgáltató váltásra), amennyiben adott munkáltatónál lehetetlenné válik vagy akadályozott a szakképzés teljesítése.
  • Az új szabályozás szerint a jelöltnek lehetősége lesz a szakváltásra, de állami támogatás csak az eredetileg, elsőként választott szakképesítés képzési idejére jár, kivéve, ha szakváltásra egészségügyi alkalmatlanság miatt kényszerült a rezidens. Amennyiben a szakváltás eredményeként még marad az eredeti támogatási időből, a jelölt azt további szakképesítés megszerzéséhez felhasználhatja.
  • Korábban nagy nehézséget okozott, hogy előre, szakmákra lebontva kellett meghatározni a keretszámokat, anélkül, hogy az egyes végzős évfolyamoknak az egyes szakmák iránti érdeklődését ismertük volna. A korábbi rendelet alapján a keretszámok átcsoportosítására nem volt lehetőség. Az új rendelet megteremti ezt, annak érdekében, hogy a jelöltek az irányultságuknak megfelelő szakmában tudjanak elhelyezkedni.
  • A szakképzési keretszámokat meghatározó bíráló bizottság – a korábbi gyakorlattal ellentétben - nem országosan, hanem megyei szinten határozza meg a hiányszakmák körét a területi szakorvos-ellátottság egyenlőtlenségeinek megszüntetése érdekében.
  • Valamennyi, az első szakképesítést megszerző, támogatott képzésben résztvevő jelölt dologi kiadásaihoz (pl. képzéssel összefüggő utazás, szállás, konferenciák) támogatást nyújt a költségvetés, amelynek feltétele 12 hónapnyi teljesített szakképzési idő.
(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink