hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egyre többet költenek az allergiások

2015-höz képest tavaly 20 százalékkal többet költöttek az egészségpénztári tagok allergia típusú megbetegedésekre – derült ki az OTP Egészségpénztár adataiból. Magyarországon minden negyedik ember szenved az allergiától, és a WHO (World Health Organization) adatai alapján látható, hogy ez a szám folyamatosan nő. Az allergia pedig költséges: akár százezres kiadást is jelenthet a betegeknek évente.

Magyarországon több mint kétmillióan szenvednek allergia típusú megbetegedésből és ez a szám évről évre növekszik*. A betegség több formában is megjelenhet. A legtöbb szakorvos egyetért abban, hogy ma még teljesen nem gyógyítható, de gyógyszerekkel vagy költséges terápiákkal karban lehet tartani.

Alig egy hónapja kezdődött el az idei allergia szezon, de az OTP Egészségpénztár adatai alapján már látható, hogy a tagok egyre többet költenek a betegséget érintő szakterületekre. A két évvel ezelőtti adatokhoz képest 2016-ra a költések összege 20 százalékkal emelkedett. Ennek egyik lehetséges oka a magánegészségügyi szektorban elérhető extra szolgáltatások növekvő száma, amelyek az egyre speciálisabb allergiavizsgálattal kezdődnek. Van lehetőség a háziorvostól beutalót kérni, sokszor azonban minél előbbi vagy éppen bonyolult vizsgálatokra van szükség. Ilyenkor többen választják a magánintézeteket, ahol a pár ezer forintostól a több tízezres allergiatesztig minden megtalálható. Ezt követően attól függően ki mit engedhet meg magának, a havi pár ezer forintos gyógyszerektől a többszázezres terápiákig sokféle megoldást kínál az egészségügyi szektor az allergia karbantartására.

A kieső munkaórák miatt munkáltatók sem örülnek a szezonnak. Ebben az időszakban ugyanis átlagosan betegenként csaknem három nap mínuszt jelenthet az allergia és akár 10 százalékkal is csökken a teljesítmény, ami jelentős anyagi teher a cégeknek – derül ki egy nemzetközi tanulmányból.

Már most érzékelhető, hogy elkezdődött az allergiaszezon. Az allergológiai költések folyamatosan emelkednek, és ebben egyre jelentősebb mértékű növekedésre számítunk. Évről évre az látható, hogy egyre többen használják ki az egészségpénztári szolgáltatásokat az egyre modernebb, azonban ma még költséges allergia-kezelésekre.” – mondta el Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatójaja.

(*Forrás: Global surveillance, prevention and control of chronic respiratory diseases).

 

 

 

(forrás: OTP Egészségpénztár)
hirdetés

Könyveink