hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egyre több magyar akarja az oltást

Újra nőtt és csúcsot döntött az oltási hajlandóság a magyarok körében, igaz, még 24 százalékuk elutasítja a vakcinát, írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alaján a Napi.hu.

Érezhetően tovább emelkedik azok aránya Magyarországon, akik hajlandóak beoltatni magukat a koronavírus ellen - olvasható ki a KSH legújabb, immár tizennegyedszer elkészített felméréséből. Bár még mindig magas a bizonytalanok aránya, de hétről hétre egyre többen gondolják úgy, beoltatnák magukat.

Míg a 2020. november 30-val kezdődő héten csak a magyarok 14,9 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, ez az arány - egy hétnyi megtorpanást leszámítva - fokozatosan emelkedett, a mérés tizenharmadik hetében (a 2021. február 22-ével kezdődő héten) már 42,4 százalék százalék volt, majd a következő héten (a 2021. március 1-jével kezdődő héten) 46,4 százalékra nőtt, azaz immár csaknem minden második megkérdezett hajlik erre.

Továbbra is a koronavírus-járvány miatt leginkább veszélyeztetettnek számító 64 év felettiek (73 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat, emellett a felsőfokú végzettségűek körében magas az arány (61 százalék). A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak (35, illetve 36 százalék).

A KSH friss, csütörtök este publikált felmérése szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 82 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 77 százalékát az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, ugyancsak 75 százalékát a kormányzati kommunikáció, valamint 66 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják, közli a lap.

Bihari Katalin orvosprofesszor az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája második adagjával olt be egy pácienst a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján 2021. március 12-én (MTI/Bús Csaba)
Bihari Katalin orvosprofesszor az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája második adagjával olt be egy pácienst a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján 2021. március 12-én (MTI/Bús Csaba)

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink