2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egyre leterheltebbek és frusztráltabbak az egészségügyiek

A koronavírus-járvány miatti fokozódó feszültség az egészségügyre is mindjobban kihat, derül ki a Növekedés.hu összeállításából.

Az egészségügyben dolgozók frusztráltak, ráadásul egyre leterheltebbek – mondta a Növekedés.hu megkeresésére a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Mint Balogh Zoltán rámutatott: bár az egészségügy most nem állt le, sok esetben ott is csak előzetes bejelentkezéssel, vírustesztet követően fogadják a pácienseket, ahová eddig nem kellett ilyesmi, nehézkes tehát az ellátáshoz jutás folyamata, még a háziorvoshoz is időpontot kell foglalni.

A koronavírusos betegek ellátását is biztosítani kell, ami ugyan már rutinszerűen megy, mégis kétségkívül plusz feladat, ami elvileg plusz embereket kívánna, ehelyett – első körben – belső átszervezéssel igyekeznek megoldani a helyzetet. Úgy, hogy az ápolók döntő többsége nő, akik családanyaként, idős szüleiket gondozva ugyanúgy aggódnak a fertőzés miatt, mint bárki.

A MESZK elnöke hozzátette: az, hogy az egészségügyet ismét a politikai csatározások színhelyévé tették, még tovább nehezíti a helyzetet, holott most ha lehet, még nagyobb összefogásra lenne szükség, mint tavasszal. Akkor ráadásul az emberek egy fokozatos pozitív irányú változást éreztek a járványban, látni vélték a végét, most egyre rosszabb hírek jönnek, nem csak itthonról.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, Győrfi Pál szerint, ha változott is az emberek hangulata, a mentőket továbbra is tisztelik és becsülik. Szerinte nincs arról szó, hogy ne becsülnék a munkájukat, azt sem érzik, hogy ellenük fordultak volna. Annak ellenére, hogy a legtöbb Covid-gyanús esettel, potenciális fertőzöttel jelenleg a mentősök találkoznak, a komáromi eset, amikor az egyik mentődolgozónak a lakása ajtajára tűztek papírfecnin egy otromba üzenetet, egészen szélsőséges – mondta.

A mentősök munkája is több most, mint tavasszal, és nem csak a tesztelések miatt. A mintavételek száma ugyan már eléri a napi ötezret, mivel nincs kijárási korlátozás, így az alapfeladat sem kevesebb, ehhez képest, mint fogalmazott, eddig sikerült jól helytállni. Szerinte a kedélyek megnyugtatása végett is fontos tisztázni, hogy a Covid-teszt nem azonnali életmentő feladat, mert ebből a félreértésből táplálkoznak aztán a megalapozatlan elvárások és kritikák, amelyek azért még mindig sokkal ritkábbak, mint a támogató visszajelzések – tette hozzá.

Nagyon fontos, hogy az a pozitív és támogató attitűd, amit az egészségügyiek tavasszal megtapasztaltak a társadalom részéről, továbbra is megmaradjon – erről már Mezei Andrea, a PAF Alapítvány (Pozitív Attitűd Formálás - Az emberibb egészségügyért) vezetője beszélt. A vírushelyzetre válaszul létrehozott segélyvonalukon elsősorban a sürgősségi osztályon dolgozók jelzik a feszültség fokozódását.

(forrás: Növekedés.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés