hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egyre kevesebben kérik a harmadik oltást, pedig...

Május 1-től már csak a megerősítő harmadik oltással együtt lesz érvényes az igazolvány, emlékeztet a Telex.

Két hónap múlva a korábbi védettségi igazolványok oltási igazolványokká alakulnak, melyek megtartásának vagy megszerzésének feltétele, hogy a második oltás után ne teljen el még hat hónap, különben fő szabály szerint már csak a megerősítő harmadik oltással együtt lesz érvényes az igazolvány.

Ez alól kivételt jelent az, ha valaki két oltás után kapta el a vírust, akkor onnantól kezdve lesz még hat hónapig érvényes az igazolványa. A harmadik oltás beadása után viszont már mindig érvényes marad az okmány.

Ehhez képest a harmadik oltások száma az utóbbi időben nem növekvő, hanem inkább csökkenő tendenciát mutat – figyelmeztet a Telex.

A beadott 3. dózisok száma tavaly novemberben kezdett el növekedni. Ennek az lehet az oka, hogy a negyedik hullám növekvő esetszámai miatt november 1-től vezetett be a kormány újabb védelmi intézkedéseket. Az igazi áttörést az akcióhetek hozták meg november második felében és december elején. Ekkor a harmadik vakcinák beadásának 7 napos átlaga a november eleji adatokhoz képest a hónap végére több mint ötszörösére nőtt.

December második felére, és januárra megint nagyon lecsökkent a beadott megerősítő dózisok száma, és ezen a trenden a kormány csak az újabb akcióhétvégékkel tudott változtatni. Ennek hatására január második felében ugyan megint növekedés volt tapasztalható, de ez már korántsem volt olyan mértékű, mint korábban.

Március 1-jéig így összesen kb. 3,8 millió ember vette fel a harmadik oltását, ami annak tükrében, hogy a másodikat több mint másfélszer ennyien kérték, nem mondható soknak.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink