hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Egyre gyakoribb a vastagbélrák a fiatalok körében

Bár egyre többet hallani a szűrővizsgálatok jelentőségéről, még mindig sokan halogatják a szakorvos felkeresését, írja az Infostart.

A vastagbéldaganat a legtöbb ráktípushoz hasonlóan tünetmentes a korai stádiumban, ám a vizsgálatokkal a rákmegelőző állapot könnyedén diagnosztizálható és a betegség sikeresen gyógyítható – idézi a Budai Egészségközpont sajtóközleményét az Infostart a február 4-i rákellenes világnap kapcsán.

A közlemény szerint korábban a vastagbélrák a legnagyobb százalékban az ötven év felettieket érintette, illetve a 65-70 feletti korosztálynál is előfordult, addig az elmúlt években a kialakulása jelentősen megemelkedett a 20-49 éves felnőttek körében is. Még vizsgálják, mi okozza a betegség korai megjelenését, ám az alkohol, elhízás, dohányzás, genetikai tényezők vagy cukorbetegség növelheti a kialakulás kockázatát. A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus: hazánkban nagyjából évi 7500-8000 új megbetegedést diagnosztizálnak és nagyjából ötezer fő haláláért felelős évente.

Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa szerint főképp a fiatalabb korosztály gondolja úgy, hogy a betegség őket nem érintheti, így a tünetek jelentkezésekor sem fordulnak szakemberhez.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink