hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egymillióan nem jutnak ellátáshoz

Az unió régiói között egészségügyi mutatókban Észak-Magyarország az utolsó előtti helyen áll – hangzott el a parlamenti vitanapon.

Az utóbbi két ciklus kormányzati intézkedéseit bírálták ellenzéki képviselők az önkormányzatiságról és a háziorvosi ellátásról szóló szerdai országgyűlési vitanapon.

Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy Magyarországon 354 háziorvosi praxis betöltetlen. Emiatt mintegy 440-450 ezer ember nem jut kielégítő háziorvosi ellátáshoz. Hozzátette, hogy a kórházi és egyéb kezeléseket is figyelembe véve közel egymillióan nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást. Az elmúlt nyolc évben a kormányzati intézkedések miatt radikálisan nőttek az egyenlőtlenségek.

A kormány nevében felszólaló Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok életkora növekszik, de ez  általános európai tendencia. Az egészségügyi szektorban támogatják a letelepedést és a praxisvásárlást. Az üresen álló praxisok közül közel kétszázat viszont a települések lélekszám miatt nem lehet betölteni.
    
Tapolczai Gergely (Fidesz) a fogyatékosságügyre hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy idén ünneplik a fogyatékos emberek jogairól szóló és esélyegyenlőségüket biztosító törvény elfogadásának 20. évfordulóját. Az addig jellemző orvosi megközelítést felváltotta az emberi jogi megközelítés, az addig problémaként kezelt fogyatékosságügyre azóta megoldandó feladatként tekintenek.

Varga László (MSZP) azt mondta, hogy az egészségügyi dolgozók elvándorlása különösen jól érezhető Kelet- és Észak-Magyarországon. Megjegyezte, hogy Miskolcon korábban összevontak négy egészségügyi intézményt, de az így létrejött új szuperkórházat az elmúlt egy évben több botrány is övezte, az intézményt több szakember is otthagyta.

Diósgyőr térségében 2010 óta az egészségügy mindhárom szintje leépült. Az unió régiói között az egészségügyi mutatókban Észak-Magyarország a 262., utolsó előtti helyen áll.

Az oktatásban is komoly átszervezések történtek az utóbbi két ciklusban, az önkormányzatok elveszítették iskoláikat - mondta. Az állami fenntartású oktatási intézményrendszer az utóbbi évek kormányzásának egyértelmű vesztese - jelentette ki.

Révész Máriusz (Fidesz) arról beszélt, hogy bár az ellenzék sokszor meggyőzte egymást, a választókat nem sikerült. Kiemelte: a fogyasztói bizalmi index történelmi csúcs közelében van, ezt a Gazdaságkutató Intézet méri, amelyet nehéz elfogultsággal vádolni a kormány felé. Amióta mérik, ilyen optimistán a magyar családok jövőjüket nem látták. A fogyasztás 4,8 százalékkal nőtt tavaly és tavalyelőtt, a nem élelmiszerek esetében pedig 8,3 százalékos volt a bővülés 2017-ben.

A szegénység nem nő, hanem folyamatosan csökken – tette hozzá, kiemelve: 2010 óta 900 ezerrel csökkent a súlyos anyagi deprimációban élők száma. Magyarország az elmúlt években jó pályát futott be, nagyon sok területen nagyon sokat lépett előre.

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, jelenleg 2,5 millióan retteghetnek Magyarországon, hogy bármikor lecsaphat rájuk a szegénység. Ez a nagyvárosi lakosság 18,4, a kisebb városokban, agglomerációkban élők több mint 26 százalékát fenyegeti az Eurostat adatai szerint. Ennyit arról, hogy a szegénység hatalmasat csökken.

Brutálisak a régiós különbségek, több mint háromszor annyi szegény nem jut egészségügyi ellátáshoz, mint gazdag – közölte egy felmérésre hivatkozva. Idézte az orvosi kamara 2017-es anyagát, miszerint kritikus helyzetben van a magyar lakosság egészségügyi állapota, és alapvető változásokra van szükség.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink