hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Egyeztetés az ápolási díjról – pró és kontra

Az Emmi csütörtökön egyeztetést tartott az ápolási díjakról. A kormány egyetértésről beszél, a civil egysületek a HírTV-nek eredménytelenségről.

A kormány és a többi résztvevő kifejezte megbecsülését a hozzátartozóikat ápolók kimagasló embersége és kitartása iránt – írják a tárca közleményében.

A minisztérium beszámolót adott az ápolási díj rendszeréről, és az elmúlt években történt ápolási díj emelésekről: 2010. és 2018. között 63 százalékkal, 37 050 forintról 58 680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása. Idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak, illetve a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot is szereznek.

A csütörtöki egyeztetésen résztvevő civil szervezetek  egyetértettek a kormány azon elképzelésével, hogy az ápolási díjak további emelésére kerüljön sor. Ennek részleteiről az Emmi kibővíti a párbeszédet további szakmai és civilszervezetekkel, érdekképviseletekkel és a szociális ágazati egyeztető fórummal.

Eredmény nem volt

A civilek képviseletében olyan édesanyák mentek el tárgyalni, akik maguk is fogyatékkal élő beteg gyereküket ápolják – derül ki a HírTV tudósításából.

Én személy szerint azt hittem, hogy valami konkrét eredménye lesz, és valami konkrétumot fognak mondani, hogy mi az ami 2019-től változás. Erre vonatkozóan semmilyen választ nem kaptunk. Türelmet kértek tőlünk, és azt, hogy ez egy folyamatos egyeztetés folyamata. Mi ezt csak öt éve csináljuk, ezt a dolgot. És tényleg valós változás kell. Úgy gondoljuk, hogy akkor 20-án folytatjuk tovább – nyilatkozta a megbeszélést követően Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke.

A Lépjünk, hogy léphessenek! egyesület mellett a Cseve csoport képviselőit fogadták a minisztériumban, jelen volt Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára is. A több mint két órás beszélgetésen a minisztérium részéről semmilyen konkrétum nem hangzott el.

hirdetés

Könyveink