hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Egyezségre törekednek az orvosok

Bélteczki János elnök a Magyar Hírlapnak megerősítette, változatlanul a megegyezésre törekszenek, és ehhez szerintük két hónapos tárgyalási menetnek elegendőnek kell lennie.

Szerdán újabb fordulója lesz annak a konzultációsorozatnak, amelyet Szócska Miklós államtitkár kezdeményezett az egészségügyi dolgozók jövedelmi helyzetének javítása érdekében.

Az egyik tárgyalópartner a Magyar Orvosok Szövetsége, amely – ellentétben a rezidensekkel – nem függesztette fel akcióját, tovább gyűjti az önkéntes szolgálat megtagadására vonatkozó nyilatkozatokat. Bélteczki János elnök a Magyar Hírlapnak megerősítette, változatlanul a megegyezésre törekszenek, és ehhez szerintük két hónapos tárgyalási menetnek elegendőnek kell lennie. Bár jelenleg nem látszik – mondta –, hogy lenne forrás az általuk elfogadhatónak tartott százezer forint körüli bérnövekedéshez, végigviszik a tárgyalásokat, esetleg javaslatokat is tesznek a forrásteremtéshez.

A december 29-i kormánydöntés szerint 27 milliárd forint konszolidációs támogatásban részesültek a közfinanszírozott egészségügyi intézmények a lejárt szállítói tartozásaik csökkentéséhez. A napokban azonban kiderült, hogy több tucat, immár állami intézmény csak engedéllyel használhatja fel a pénzt. Ráadásul – mivel az összegből ki-ki a teljesítménye arányában kapott – jutott belőle több olyan kórháznak is, amelynek nincs külső adóssága. Ők viszont igazságtalannak éreznék, ha vissza kellene fizetniük a támogatást.

A lap kérdésére az egészségügyi államtitkárság megerősítette: értesültek arról, hogy az utalás időzítése, valamint a több kórházat érintő fenntartóváltás miatt adódtak fennakadások a juttatás felhasználása körül. Ezért – mint írták – azonnali egyeztetést kezdeményeztek a kormányzati partnerekkel, hogy e források „maradéktalanul egészségpolitikai célokat szolgálhassanak”.

Niczky Emőke
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink