hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Egyévi Ecstasy-fogyasztás már károsítja az emlékezetet

Politikai körökben élénk vita zajlott arról, hogy túlreagálták-e a kormányok az Ecstasy használatával kapcsolatos veszélyeket, amikor figyelmeztetéseket bocsátottak ki a fogyasztása ellen és illegálisnak minősítették azt.

Az Egyesült Királyságban David Nutt azt mondta, hogy az Ecstasy kevésbé veszélyes, mint a lovaglás – erre elbocsátották addigi kormányzati drog-főtanácsadói pozíciójából. Mások szerint az Ecstasy kis mennyiségben veszélytelen, csak nagy adagja ártalmas.

Az Ecstasy valóságos kockázatairól az egyik első információ egy vizsgálat során derült ki, amelyet az Addiction július 25-i számában tettek közzé. Kimutatták, hogy még ha csak rekreációs adagban, viszonylag rövid ideig él is valaki az Ecstasy-val, specifikus emlékezetzavar kockázatának teszi ki magát. Ráadásul, mivel ennek a károsodásnak a természete nem lesz rögtön nyilvánvaló a fogyasztó számára, mindaddig nem realizálja, hogy károsodást szenvedett, amíg már túl késő lesz.

gyévi Ecstasy-fogyasztás már károsítja az emlékezetetA vizsgálat szerint azokban az új Ecstasy-fogyasztókban, akik a drogfogyasztás első évében 10 vagy több Ecstasy tablettát vettek be, korábbi teljesítményükhöz képest romlott az azonnali és a rövidtávú memória. Ez a változás a hippokampusz károsodásával függ össze.

A kutatás résztvevői átlagosan 32 tablettát szedtek be egy év alatt, illetve havonta 2 és fél tablettát. Voltak olyanok is köztük, akik egy év alatt csak 10 Ecstasy tablettát fogyasztottak, de az emlékezetzavar még náluk is megmutatkozott.

Dr. Daniel Wagner, a kutatás vezetője azt mondta: „Ezzel a vizsgálattal minimalizálni akartuk a korábbi kutatások metodológiai hibáit – ezekben nem lehetett megállapítani, hogy az Ecstasy-használók kognitív zavarai már akkor is jelen voltak-e, amikor még nem kezdték el szedni a drogot. Mivel a mi kísérletünkben az Ecstasy-fogyasztás kezdete előtt is elvégeztettük a résztvevőkkel a kognitív teszteket, majd egy évvel később ismét, közelebb kerültünk annak pontos felméréséhez, hogy milyen kognitív hatásai vannak a drognak”.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink