hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Egyetlen alkoholos ital is függőséghez vezethet

Egy új kutatás szerint már egyetlen alkoholos ital elfogyasztása is előkészítheti az agyat arra, hogy a későbbiekben alkoholfüggővé váljon – írja az IFLScience. nyomán a 24.hu.

A PNAS folyóiratban megjelent tanulmány szerint az etanolnak való kitettség tartós változásokat okoz mind az egerek, mind pedig a muslicák neuronjaiban, ami szinaptikus átalakulást eredményez az agy jutalmazási áramkörében.

Eddig keveset lehetett tudni arról, hogy milyen folyamatok zajlanak le az agyban az egyszeri alkoholfogyasztástól a függőségig, írja a lap, jelezve: a tanulmány szerzői ennek feltérképezése végett azt kezdték el vizsgálni, hogy milyen molekuláris, sejtszintű és viselkedési változásokat eredményez az alkoholfogyasztás két olyan fajnál, amelyeket gyakran használnak modellként az emberi agy tanulmányozására. A kutatók 72 olyan proteint azonosítottak, amelyek drámaian megváltoztak az alkoholfogyasztás hatására.

A MAP6 és az Ankyrin-3 fehérjék változásai például a neuronok összekötő karjainak egy kulcsfontosságú szakaszának megrövidülését eredményezték a fogyasztás után, legalább 24 órán át. Emellett a kutatók a mitokondriumok mozgásának növekedését is megfigyelték az etanollal táplált egerek idegsejtjeiben.

További részletek

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink