hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egyetem, kancellária, káosz

Az egyetemi kórházakra azért van szükség, hogy biztosítsák a gyakorlóhelyeket – mondta az ATV híradójának Ónodi-Szűcs Zoltán.

A héten dőlhet el, hogy elindulhat-e a felsőoktatásban már meglévő kancellária-rendszer, ezzel párhuzamosan pedig új intézmények, az egyetemi kórházak létrehozására nyújtottak be törvényjavaslatot Kósa Lajos, Halász János és Pósán László. Az ATV kérdésére Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, az egyetemi kórházakra azért van szükség, hogy gyakorlóhelyeket tudjanak biztosítani a fiatal orvosoknak. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint egyelőre nem tudni, hogy változtat-e bármin, hogy ezután egyetemi kórházaknak nevezik majd az akkreditált oktatókórházakat, ugyanakkor a törvényjavaslatból nem derül ki, hogy milyen strukturális, igazgatási és gazdálkodási rendszerben tervezik kialakítani az új intézményrendszert.

Nyilvánvaló, hogy az egyetemi kórházak a legjobb intézmények – megyei kórházak – lesznek, amelyek a törvényjavaslat alapján kikerülnének a tárca hatásköréből, és az egyetemek fennhatósága alá tartoznának, adott esetben egy bölcsész, vagy jogász végzettségű rektor felelne a működtetésükért – vélekedett Kincses Gyula, korábbi egészségügyi államtitkár. Úgy vélte, az Ónodi-Szűcs-féle kórházi kancelláriarendszer és a most benyújtott törvényjavaslatban foglaltak ellentmondásban vannak, ezért káosz van az ágazatban.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink